A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Hősök és Sírásók: Futballhuligánok testközelben

2016. február 23., 16:23

Február 27-én 150. alkalommal kerül megrendezésre a két belgrádi focicsapat, a Partizan Beograd és a Crvena Zvezda közötti – futball-szakmailag mostanság kevésbé érdekes – összecsapás. Az esemény sokkal több, mint egy focimeccs, illetve legkevésbé sem csak egy focimeccs. Che Guevara jól látta a futballt: ”It is not just a simple game, it is a weapon of the revolution.”

czppromo-3

Aki látta már a Zvezda és a Partizan drukkereit akcióban, legalább felvételről, az tudhatja miről van szó. Az akció alatt nem csak a stadionokban végzett, egyébként borzalmasan látványos koreográfiákat, tűz és füst parádékat kell érteni. Szerbiában, csakúgy, mint sok más országban is (ld. pl. Magyarország 2006: tévészékház, 2015: Keleti pu.) a futballhuligánok politikai jelentőséggel bírnak. Vajon ők maguk képviselnek-e egy politikai erőt, vagy csupán bábjai a politikusoknak?A ‘90-es évek délszláv háborúiban volt szerepük a focihuligánoknak. A híres-hírhedt Željko “Arkan” Raznatović-nak saját csapata is volt, illetve hívei és katonái közül sokan a belgrádi “Marakana” lelátóiról kerültek a polgárháború frontvonalába. Arkan véreskezű bűnöző volt. A Milosević párti illetve Milosević ellenes tüntetések, a 2000-es belgrádi “forradalom” kulcsszereplői voltak a “Hősök” és a “Sírásók” a két legnagyobb szurkolói csoport. A horvátországi háború első felvonása egy Dinamo Zágráb-Vörös Csillag meccs volt… Mi a helyzet a mai vezérszurkolókkal, tulajdonosokkal, drukkerekkel és huligánokkal?

czppromo-2

Ezekre a kérdésekre keresi a választ ez az előkészületi fázisban lévő magyar-olasz koprodukcióban készülő dokumentum-film.

Barna Miklós kamerája egy éve egészen közelről figyeli nemcsak azt, ami a pályán történik, hanem azt is, ami eddig láthatatlan volt. “Tavaly már forgattunk a Marakanában a levegőben vágni lehetett a füstöt és az adrenalint. A stadion környékét több kilométeres körben lezárták. A körön belül többezer rohamrendőr, állig felfegyverzett csendőr és harci járművek, illetve mintegy 50.000 ember aki a meccsre jött. Szerintem ők sem a meccsért jönnek. Nem játszanak már Savičevićek vagy Prosinečkik a Zvezdában, nincs új Mijatović-a a Partizannak. Szurkolóik vannak. A játékosok és a labda ahhoz a show-hoz asszisztálnak, ami a lelátókon zajlik. A lelátóról ömlő füst pedig csak arra szolgál, hogy eltakarja azokat az ügyeket, amelyeket máskülönben a színfalak mögött szolgálnak azok a tömegek, akik itt futballszurkolónak öltözve ünneplik az erőszakot. A levegőben lehetett érezni, az arcokon lehetett látni. Hallani is lehet és az velőt rázó. A gyomromban, a torkomban, a véremben hamarabb éreztem, hogy erről filmet kell csinálnom, minthogy a fejemmel rájöttem volna, hogy ez mennyire veszélyes.”

czppromo-5

Palotai Zsolt lett az év DJ-je
dec. 4., 14:57