A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Nézd meg a magyar könnyűzene egyik legújabb, legfényesebb csillagát: Дeva lemezbemutató a Trafóban

2022. január 13., 23:59

Január 29-én a Trafóban mutatja be január 20-án megjelenő első, Csillag című nagylemezét Takács Dorina, azaz Дeva. A különleges tehetséggel és hanggal megáldott Дeva, akit Zságer Balázs karolt fel és szerződtetett le Move Gently Records nevű kiadójához, az elmúlt két évben a szemünk előtt vált keresett, sikeres előadóvá. Nemrég még csak néhány jól értesült zenehallgató járt fellépéseire, tavaly év végén azonban már telt házas koncertet adott az A38-on. Telt ház várható a Trafóban is, úgyhogy érdemes időben lépnie annak, aki látni akarja a magyar könnyűzene egyik legfényesebb csillagát.

Дeva különleges zenéje egy ősi földre viszi el a hallgatót, számait atmoszferikus lágy hangok, selymesen pulzáló basszus és a magyar népdalok misztikus világából merített töbszólamú mantrák jellemzik. Дevát nemrégiben a Music Moves Europe Díjra jelölték, nem véletlenül: az ő zenéje valóban megindítja az embereket. 2020 őszén Дeva azt nyilatkozta szerkesztőnknek, Pritz Péternek, a Rockstar magazinba, hogy:

„Kevés olyan jó érzés létezik számomra, mint az, ami akkor fog el, amikor zenét csinálok. Emellett annyira varázslatos nekem az is, hogy az általam megfogott hangulatokat és érzelemtömegeket másokhoz is eljuttathatom, és ők is átérezhetik ugyanazt, amit én éreztem akkor, amikor csináltam az adott dalt. Én ettől vagyok igazán boldog, ezért csinálom ezt az egészet.”

És ez át is jön a zenéjén.

„A célom az, hogy átadhassam azokat az üzeneteket, amiknek a hangjai bennem nyüzsögnek. Manapság egyre nehezebben mutatjuk ki az érzelmeinket egymás iránt, és ebben az óriási rohanásban nem figyelünk oda eléggé egymásra, a természetre és sajnos magunkra se. Én pedig annyira szeretném, ha egy emberibb és békésebb világnak lehetnék  részese, hogy talán ezért is írok ilyen érzelmes zenéket” – mondta Дeva.

Több kislemez után, Дeva bemutatkozó albuma Csillag címmel Zságer Balázs kiadójánál, a Move Gently Recordsnál jelenik meg január 20-án. A tizenegy dalból álló album egy mese az életről, és egyúttal egy ima a teljességhez. Дeva, az album számain keresztül az egyensúly és a harmónia-keresés folyamatát járja körül olyan témákat érintve, mint az elmúlás, az elvágyódás vagy a megszabadulás. Az eddig ismert folktronica hangzás mellett kórusművek és atmoszférikus instrumentális zenék is helyet kaptak az albumon, ami itt előrendelhető.

Az lemezbemutató est vendége a LAIHO zenekar lesz. A LAIHO egy személyes alkotói projektként indult, majd később négytagú  zenekarrá vált. Lajhó Dorka, dalszerző-énekes már 2018 óta dolgozik saját dalokon, amelyekben személyes történésekből merít inspirációt. Dalait először otthon rögzítette szűkebb körben, aprólékos odafigyeléssel, kialakítva egy különleges szöveg- és hangzásvilágot. 2019 óta zenésztársaival közösen alkotnak és formálják ezt a világot. A zenekar 2020 év elején jelentette meg első kislemezét Evolve címmel és azóta már készül a bemutatkozó nagylemezük is.

Facebook-eseményoldal.

Jegyek

Дevával készült korábbi Link interjúnkat, amiben kedvenc zenéiről beszél, itt olvashatjátok el.