A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Vége a Szigetnek, de a szervezők már várják a tízmilliomodik látogatót, aki jövőre érkezik

2022. augusztus 16., 14:49

Telt házas napokkal és összesen mintegy 452 ezer látogatóval zárt, a két üres év után hatalmas érdeklődés mellett újraéledt Sziget. És már azt is tudhatjuk, jövőre mikor találkozunk újra: Sziget 2023. augusztus 9-14 között.

Telt házzal indult a Sziget, aztán pénteken és szombaton is közel állt ahhoz, hogy ki kelljen tenni a megtelt táblát.
„A Fesztivál hiánya mutatja meg igazán annak értékét, fontosságát, jelentőségét, azt, hogy a Szigetre, az általa képviselt értékekre akár az év minden napján szükség lenne – mondja Kádár Tamás, a Sziget főszervezője.  – Az elmúlt két év komoly nyomot hagyott mindannyiunkban, de mi most nem egyszerűen a régi életünket szerettük volna visszakapni, hanem az elmúlt időszak tapasztalataival, érzéseivel gazdagodva, ha úgy tetszik megerősödve, új gondolatoknak, alkotásoknak, élményeknek igyekeztünk helyet adni. És nagy örömünkre valamint a többszázezres ‘sziget család’ megelégedésére, közösen részesei voltunk egy olyan megújulásnak, mely a Sziget sokszínű szabadságában válhatott teljessé” – mondta Kádár.

Az egyik legnagyobb változás idén a be- és kiengedési rendszer újratervezése volt, egyrészt, hogy a „K” híd külső részét ne terhelje annyira a fesztivál, másrészt a nagy tömegeket vonzó koncertekre könnyebb legyen a bejutás illetve onnan a kijutás. „A rendszer kiválóan vizsgázott – mondja Kádár. – Már az első napon, Dua Lipa koncertjére több tízezer vendégünk érkezett, és minden bonyodalom nélkül, időben bejutottak a Szigetre. És hasonló napunk volt még kettő.”

A látogatószámmal kapcsolatban Kádár elmondta, hogy igazán nem az a nagy siker, hogy volt egy teltházas és kettő ahhoz közeli nap, hanem az, hogy a hat nap alatt kiegyenlített volt a látogatók száma.  „Ez azt jelenti számunkra, hogy nem egy-egy koncert vonzó a Szigeten, hanem a fesztivál maga.”

A hangerőt is sikerült kordában tartani, olyannyira, hogy Újpestről reklamáltak is, hogy nem hallhatják a fesztivál programjait.

Sok panasz érkezett azonban a szálló porra, amit a Sziget előtti hosszú hetek aszályos időszaka okozott. „Folyamatosan igyekeztünk locsolással portalanítani, a fenntarthatóságot is figyelembe véve ügyelve arra, hogy nem ivóvízzel, hanem a Duna vízével tegyük azt” – mondta Kádár. A panaszok azonban jogosak, „bármennyire kűzdöttünk, a por többször győzött.”

Hatalmas sztárokat láthattunk a színpadokon és a szerencsések hatalmas sztárokat láthattak a nézőközönség között is. Kíváncsi volt ugyanis a Szigetre Zendaya Maree Stoermer Coleman, akit egyszerűen Zendayaként ismer a világ és vele jött Tom Holland is, mert korábban hallották, hogy óriási koncertek várhatók a Szigeten. Szintén a Szabadság Szigetére jött Pablo Schreiber kanadai-amerikai színész, aki nem először jár hazánkban, a Halo című filmet forgatta itt, és most visszatért kedvenc városába. Szintén boldogan járta az elmúlt napokban Budapest utcáit, majd a Szigetre is kilátogatott napjaink egyik leghíresebb színésztehetsége, Timothée Chalamet, aki – akárcsak Zendaya – a magyar fővárosban forgatja a Dűne című film második részét.

Jövőre 30 éves és jön a 10 milliomodik látogató

A Sziget 1993-ban indult jövőre tehát 30 éves lesz és fura egybeesés, hogy jövőre várják a kezdetek óta számolt 10 milliomodik látogatót is. A szervezők a Sziget végeztével már fordulnak is a következőre és már most, augusztus 18-tól, de csak 48 órán keresztül tartó, nagyon kedvezményes akciót indítanak.

Ki tudja, talán te leszel a szerencsés tízmilliomodik szigetes, aki jövőre egy örökbérletet nyer majd a Szigetre.

Fotó: Sziget

További fotók a Szigetről. 

Krém | 2023.09.14. (Podcast)
szept. 16., 20:46