A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Bagossyék erdélyi gyökereit mutatja be a negyedik Road Movie

2019. december 17., 18:24

Augusztusi indulása óta negyedik alkalommal jelentkezik a Road Movie, a legnépszerűbb hazai előadók utazó mozija, amely hazánk ismert, vagy éppen eldugott kincseit mutatja be. A Balaton, Kishegyes és a Mecsek után a Bagossy Brothers Companyval Erdélybe utazunk. A Visszajövök klipjét Árpa Attila jegyzi.

„A Road Movie első négy dala, klipje egészen jól kifejezi a szándékunkat: a legismertebb, legizgalmasabb hazai szerzőket-előadókat kértem fel, hogy személyes emlékeiken-élményeiken keresztül mutassák be azokat a tájakat, amelyek közel állnak hozzájuk, a dalokhoz pedig neves rendezőket kérünk fel, hogy különleges klipek szülessenek. Ezúttal a Bagossy Brothers Company szülőhelyükre, Erdélybe utazik velünk, a különleges kirándulásról pedig Árpa Attila készített klipet. Az idei négy dal és klip után 2020-ban további 12-vel készülünk” – mondta el Lobenwein Norbert, a VOLT FILM producere.

„A dal születésekor nem konkrét dolgok voltak a fejemben, csupán emlékekre és érzésekre hagyatkoztam, olyanokra, amelyek az otthont jelentik számomra – avat be minket Bagossy Norbi, a zenekar énekese az írói folyamatokba. – A hazai tájat, a fenyőfákat, a tiszta levegőt, a hideget, ami furcsa módon a meleget is jelenti nekem, a barátokat és a családot helyeztem előtérbe. A dalban szerepet kapott a gyergyói iskolás kórus is, akiknek szájából ugyanaz a mondat szól, ami viszi előre a dalt is: ’Visszajövök én egyszer még.’”

A Visszajövök klipjéhez a zenekar választotta Árpa Attilát, aki egy különleges, valóban road movie videót rendezett a dalhoz. „Azért volt számomra nagy öröm, hogy felkértek erre a klipre, mert egy szép, megható, lassú és őszinte dalról van szó. Így lehetőségem nyílt arra, hogy egy történetet meséljek el, ami ebben a műfajban egyre ritkább – mondja a rendező. – A dalról az út jutott eszembe. Az elindulás. A magány. A haza. A természet. A megérkezés. A megvilágosodás és megtisztulás. A megbocsátás, az elengedés, és ahogy a dal címében is szerepel, a visszatérés. Ebből állt össze az ötlet, miszerint egy férfi a világ összes bánatával a lelkében elindul a nagyvárosból, hogy visszatérjen, megjavuljon, és végül örökké elmenjen oda, ahova való. Azzal, akit szeret, akit mindig is szeretett. Ugyanakkor igyekeztem helyet hagyni az interpretációnak és a nézők képzeletének. Ez a fajta kimondatlan misztikum ennek a klipnek az alappillére.”

Árpa és csapata komolyan vette a Road Movie fogalmát és a főszereplőt, Tóth Sándort Budapestről egészen az erdélyi Hagymás-hegységig kísérték kameráikkal. „Közben persze minden szabályt megszegtünk, miszerint ne forgass állattal, gyerekkel vagy olyan helyen, ahol házi pálinkát osztanak ingyen a stábnak” – meséli  Attila.

A rendező számára sokat jelentett a zenekar és a helyiek segítsége, így az út végén egy olyan tájat tudtak megmutatni a nézőknek, ami önmagában is lélegzetelállító, de a történet spirituális mondanivalójának is tökéletes helyszínéül szolgált. Hat napig voltak úton, forgattak a zenekar egyik tagjának szülőfalujában, Gyergyószárhegyen és a Gyilkos-tónál is. A stáb további tagjai Studinger András operatőr, Mercel Attila gyártásvezető és Sípos Gergő sminkmester volt.

„Kíváncsian várom, hogyan fogadja majd a közönség ezt a klipet – teszi hozzá Árpa Attila. – Kicsit sem követi a mai trendet, odafigyelést és türelmet igényel, és hogy hány ember érzi majd át az alapvető üzenetét, miszerint így vagy úgy, de visszatérünk mindannyian egyszer még.”

A Road Movie sorozat előző klipjeit itt nézheted meg.

Talponálló | 2021.01.25. (Podcast)
jan. 27., 7:16
Feldolgozással tiszteleg Cseh Tamás előtt A Bence kalandjai
jan. 26., 13:12