A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Hosszú merülés utáni első levegővétel – itt a megújult Deep Glaze új klipje

2021. november 3., 12:42

Négy év telt el azóta, hogy a Deep Glaze lemezt adott ki; ez idő alatt rengeteg tagcserén és hullámvölgyön estek át, míg a zenekar elnyerte mostani, végleges formáját. Az alapító Yorgos Goletsas – aki időközben színészként is kipróbálta magát a nagysikerű FOMO című film főszereplőjeként – és Dimitris Topuzidis (akinek másik zenekara a Fran Palermo) mellé igazi zenei nagyágyúk csatlakoztak: Gyányi Marcell (makrohang, Dresch Quartet) és Klausz Ádám (Barabás Lőrinc Quartet, Szeder) akik már két éve szerves részei a zenekarnak és a dalszerző folyamatnak. A legfrissebb tag Csernovszky Márk (Szagos Hörigekkók, Deus Ex), vele vált teljessé a kép.

“A folyamatos tagcserék mindig szívfájdalommal, ütemvesztéssel és hatalmas logisztikai kérdőjelekkel jártak. Lassított minket, olykor-olykor elvette a kedvünket, de szerencsére sosem feledtük el, hogy miért kezdtük el anno. Őszintén azt gondolom, a jelenlegi felállásunk egyszerűen fenomenális, és hisszük, hogy egy méltó ívet tudunk bejárni itthon és akár külföldön is. Megbízunk egymásban, és már van annyi tapasztalatunk, hogy sokkal racionálisabban állunk az egészhez.”

 A változás első felvonását mutatják be tehát most a srácok, az új nagylemezüket felvezető első kislemezdal, a Morning Light megjelenésével. Ez az első szám, amit már Marcival kezdtek el közösen formálni, a megváltozott belső dinamikának köszönhetően a dalszerzés folyamata pedig meglepően gyorsan és ösztönösen zajlott, a megszokott Deep Glaze hangzást pedig tovább színesíti a szintetizátorok előtérbe kerülése. Erről a következőképp mesélnek:

“A zenekar szinte frissen formálódott újra és a felesleges körök helyett, egyből elkezdtünk dalokon dolgozni. Izgatottak voltunk és inspiráltak. A dal sorai és dallamvezetése mögül rengeteg szorongás, kétely oszlik fel. Olyan számunkra, mint egy sokáig tartó, rossz széria utáni első rúgott gól és győzelem. Megjelenik benne az elvágyódás, egy út vége és egy másik kezdete, a küszöb átlépése, a hosszú merülés utáni első levegővétel. A legfontosabb inspirációink egymástól jöttek. A közös dalszerzés, zenélés és az egymásba vetett vak hit – minket ez mentett meg a járvány alatt, illetve a tettvágy, meg a rengeteg dal, ami ott lapul a tarsolyunkban.”

A dalhoz Tyekvicska Virág (MOME, KinoMoto Productions) Szeri Viktor táncművésszel közösen álmodta meg a kisfilmet, amit egy régi VHS kamerával rögzítettek, és remekül visszaadja a Morning Light fátyolos, kissé álomszerű örvénylését. Az alapötletet a tudatos álmodás ihlette – ez az az állapot, amikor az alvó személy tisztában van tudatállapotával, felismeri, hogy épp álmodik, és bizonyos lépésekkel befolyásolni tudja azt.

A Deep Glaze új dala, illetve november 11-én megjelenő, Arcadia című albuma a zenekar elmúlt, sötétebb időszakát, illetve az abból való kilábalást örökíti meg. Az új szerzemény október 31-én az Akváriumban is felcsendül majd, ahol a Bohemian Betyars lemezbemutató vendégeiként láthatjuk őket.

Fotó: Marjai Bálint

Már megint itt kísért a karácsony szelleme: a Beatles Christmas Time-ját dolgozta fel a Spoon
nov. 29., 2:09