A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Jim Morrison holtteste tovább vándorol Párizs utcáin – merész elmélet a Doors énekesének máig tisztázatlan haláláról

2016. július 12., 8:02

A Doors énekesének utolsó órái máig olyan tisztázatlan fejezet, mely összeesküvés-elméletek sorozatának ágyazott meg. Sam Bernett a New York Times egykori újságírója volt, de 1971-ben a hírhedt párizsi klubot, a Rock’n’Roll Circus-t is igazgatta. Jim Morrison halálának körülményeit újragondoló könyvében a 27 éves zenész kálváriájának megdöbbentő verzióját igyekszik bizonyítani.

jim-morrison

Jim Morrison már órákkal azelőtt halott volt, hogy teste párizsi lakásának kádjába került volna – így foglalható össze Sam Bernett The End: Jim Morrison című könyvének legmerészebb állítása. A New York Times francia születésű egykori munkatársa a hetvenes évek Párizsában személyesen tapasztalhatta, hogyan élt és miként halt meg a Doors énekese. Bernett az 1969-es nyitás óta üzletvezetője volt a város egyik leghírhedtebb klubjának, a Rock’n’Roll Circus-nak, melynek törzsvendégei a korszak brit és amerikai zeneiparának krémjéből kerültek ki, így az élete utolsó heteit Franciaországban töltő Morrison is napi látogatónak számított.

Bernett állítása szerint az ekkortájt alkoholizmusa és heroin fogyasztása miatt a fizikai tűrőképessége határát feszegető énekes életének utolsó óráit a bárban töltötte és ott is halt meg. “Július 3-án, éjjel egy óra körül Morrison szokás szerint a Rock’n’Roll Circus bárjában ivott és beszélgetett. Én is váltottam vele pár szót, mielőtt kettő óra körül két férfi érkezett hozzá és húsz perc múlva mindhárman eltűntek a pulttól.”

A férfiak Bernett szerint a prémium kategóriás és köztudottan több zenész drogellátásáért is felelős, 21 éves francia playboy, Jean de Breteuil emberei voltak. Az üzletvezetőt ezt követően a klub első szintjének ruhatárában dolgozó egyik lány kereste meg azzal, hogy valaki magára zárta a női mosdó egyik fülkéjének ajtaját és hiába minden felszólítás, nem hajlandó kijönni onnan.

“Aggódott, mert a vendégek nem vették jó néven, hogy nem tudják használni az emeleti mosdót. Dörömbölt az ajtón, hogy bárki is van bent, nyissa ki, de nem jött válasz. Végül az egyik biztonsági emberemet hívtam segítségül, aki betörte a fülke ajtaját. És akkor megláttam őt. Jim ott ült, kissé letolt nadrággal, a feje előrebukott, a karjai ernyedten lógtak, az orra alatt és a szája körül fehér hab. Szóltam a lánynak, hogy azonnal menjen az orvosért, aki egy törzsvendégem volt, és tudtam, hogy éppen a bárban iszik. A doktor egy ideig tapogatta Jim pulzusát, majd így szólt: “Ez a tag halott.”

Bernett ezt követően ki akarta hívni a mentőket, azonban a két dealer gyorsan közbelépett. “Nem halt meg, csak teljesen kiütötte magát. Ne hívd a rendőrséget, ne hívd a családját se, felesleges, mi tudjuk hol lakik, majd mi hazavisszük. Majd a hátsó ajtón visszük ki, senkinek sem fog feltűnni – így mondták” – olvasható Bernettnél. “Azt mondtam, ez kizárt. Kihívjuk a rendőrséget és kész. Ekkor megjelent a klub tulajdonosának jobb keze és kijelentette, igazuk van. Nincs rendőrség, nincs balhé. Nem akarunk semmiféle vádaskodást, mert a végén még bezáratják az egész boltot. Fogják meg és vigyék innen.”

Morrisont a történet szerint a néhány alkalmazott egy takaróba csavarva vitte ki a klubból és a Rock’n’Roll Circus dolgozói kijáratán keresztül egy Mercedes hátsó ülésére fektették. Bernett saját maga kísérte ki őket, ám az autó indulását már nem várta meg.

Bevallása szerint ekkor még közel sem volt biztos abban, hogy Morrison valóban meghalt és nem csak kiütötte magát. “Olyan gonddal pakolták be a kocsiba, hogy teljességgel valószerűtlennek tűnt, hogy egy élettelen test fekszik az ülésen. Ezt követően a két dealer Morrison lakásához hajtott, ahol a barátnője, Pam (Pamela Courson) teljesen belőve, magán kívül, hisztérikusan üvöltözve fogadta őket.”

“Csak néhány alkalmazott, Sam, a főnök és talán Cameron (Cameron Watson, a párizsi klubélet akkoriban híres DJ-je) tudott az incidensről” – Bernett könyvének egyik koronatanúja az időközben díjnyertes háborús fotográfusként nemzetközi hírnevet szerző Patrick Chauvel, aki akkoriban szintén a klubban dolgozott és állítása szerint segített Morrison testének kicipelésében.

“Nem merném teljes bizonyossággal állítani, hogy halott volt, de nem mozdult, annyi bizonyos. Az egész jelent elég bizarr volt, de akkor jöttem vissza Vietnamból és épp elég őrült dolgot láttam ahhoz, hogy ezen már ne akadjak ki.”

Amennyiben valóban ez történt 1971. július 3-án, az érvényteleníti Morrison barátnőjének vallomását, mely szerint az énekes az egész estét vele töltötte és a lakásuk fürdőszobájában, a kádban ülve lett rosszul. Chauvel a klub még egyetlen, Morrison elszállításában segédkező alkalmazottjára emlékezett név szerint. “Dominique Petrolaci jó ismerősöm volt, az ő ajánlása révén kaptam meg a munkát. Morrison halála után nem sokkal öngyilkos lett. Egy buliban ráharapott egy puskacsőre, és eldurrantotta a fejét ott, mindenki előtt.”

A Jim Morrison-ról készült egyik utolsó fénykép, melyen Pam Courson-nal látható                                              Jim Morrison-ról készült egyik utolsó fénykép, melyen Pam Coursonnal látható

Pamela Courson július 3-án reggel hat órakor hívta fel telefonon Jean de Breteuil-t, aki az ekkortájt vele élő Marianne Faithfull visszaemlékezései szerint pár perccel hat óra után feldúltan távozott az otthonául szolgáló L’Hotel-ből, ahová csak jóval később tért vissza. “Mikor visszajött, rettentően ideges volt és rettegett. Jim túladagolta magát, az anyag pedig tőle származott. Akkoriban az a pletyka terjedt róla, hogy ő adta két évvel azelőtt Janis Joplinnak a halálát okozó heroint. Azt mondta, azonnal Marokkóba utazunk. Mielőtt otthagytuk volna a hotelt, Jean a teljes árukészletétől megszabadult.”

A hivatalos forgatókönyv szerint reggel nyolckor Courson újabb telefonhívást intézett Morrison lakásáról, ez alkalommal a pár közeli ismerőseit Alain Ronay és Agnés Varda felé. “Kérlek hívjátok ki a mentőket. Azt hiszem, Jim haldoklik. A kádban van és vér folyik az orrából. Kérlek hívjatok mentőt.” Varda és Ronay nem sokkal a hatóságok után értek a lakásra, a mentő pedig már csak a halál beáltát tudta megerősíteni.

Chauvel saját bevallása szerint sokáig győzködte magát a Morrison haláláról szóló hivatalos közlemény igazáról. “Azt gondoltam, visszavitték a lakásba és ott, a kádban halt meg. De mégis, ha a klubban életben lett volna, minek hívták az orvost? Amint megtalálták Morrison-t, műszaki okokra hivatkozva hirtelen az egész mosdót lezárták és őrt állítottak elé, aki minden vendéget távol tartott. A női részlegről volt szó. Korántsem én vagyok az egyetlen, aki tisztán emlékszik minderre. A pletykák szerint, akik visszavitték Morrisont a lakásba levetkőztették, és egy kád forró vízbe ültették. Úgy értem, tényleg forróba, hogy a kiérkező orvos ne tudja a testhőmérséklet alapján meghatározni a halál idejét.”

A Doors énekesének halálából címlapos történet lett, ahogy a pletykákkal is hosszú cikkekben foglalkozott a francia média. A Le Parisienne egyenesen “Jim Morrison halott, de a teste tovább vándorol” – címmel jelentetett meg anyagot. Az első hivatalos személy, aki látta Jim Morrison testét Alain Raisson francia tűzoltó, mentőorvos volt. A jelenleg Rióban élő férfi szerint Morrison teste a forró víztől olyannyira fel volt hevülve, hogy a helyszínre érkezve ötfős csapatának kezdetben meggyőződése volt, legfeljebb percek múlhattak el a halál beállta óta. “Az ágyra fektettük és megpróbáltuk újraéleszteni. Hiába.”

morrison

Raisson szerint a helyszínre érkező orvosszakértő megdöbbent, mikor megtudta, hogy a rendkívül rossz fizikai állapotban lévő Morrison mindössze 27 éves. “Emlékszem, azt mondta, inkább 57-nek fest. Ezt követően pedig megállapította, hogy természetes halálról van szó. A diagnózisa szerint a halála oka légzési zavarok okozta szívmegállás volt. Bűneset nem történt, a boncolás mellőzhető.”

Raisson szerint ő is és a lakásra kiérkező tűzoltók is sejtették, hogy Morrison már korábban elhunyt, a hivatalos jelentést követően mégsem foglalkoztak vele. “Az orvos, és kicsit mi is úgy voltunk vele, jó, ez az ürge már órák óta halott, de nyár van, én meg holnap vakációra megyek. Nem igazán hittem el a mesét, amit a lakásban előadtak nekünk, de úgy voltam vele, ne bonyolítsuk az ügyet.”

Az egyetlen állítólagos esemény, melyet Bernett történetének legvérmesebb bírálói sem tudtak megmagyarázni a hajnali órákban – órákkal azelőtt, hogy a rendőrség megszállta volna Morrison lakását– jászódott le a La Bulle klub táncterén, ahol DJ Cameron Watson egyszer csak megszakította műsorát és a kissé megrökönyödött táncolók tömegét csendre intve mindössze annyit szólt a mikrofonba: “Hölgyeim és uraim, Jim Morrison ma éjszaka meghalt a Rock’n’Roll Circus-ban.”

Itt vannak az első Music Hungary díjátadó győztesei
dec. 2., 11:52
Krém | 2022.12.01. (Podcast)
dec. 1., 22:09