A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Nomadguru újratöltve: Azam Ali & Niyaz, Dusty Kid, Nova Mob

2015. március 16., 7:46

Műsoridő: 2015. 03. 17. (kedd) 18.00

(A rádióműsor márc 10-án technikai okok miatt nem volt követhető, ezért márc 17-én, kedden megismételjük)

NOMADGURU 14. – Niyaz (Azam Ali), Dusty Kid, Nova Mob (Grant Hart – ex Hüsker Dü)

Nomadguru14

Niyaz (Azam Ali)

A Niyaz triót Carmen Rizzo Dj és egy perzsa házaspár alkotja, melynek hölgytagja a csapat énekesnője és frontembere: Azam Aliafgerad. Teheránban születet 1970-ben. A család először Indiába emigrált, majd Los Angelesbe. Azam 15 évesen santour-órákat vett egy perzsa mestertől, aki segített neki felfedznie énekesnői kvalitásait is. Azam Ali szólólemezein az anyanyelvén kívül angolul, szefárdul, portugálul és latinul énekel, feladva a leckét olyan énekesnőknek, mint Natacha Atlas, vagy Lisa Gerrard a Dead Can Dance-ből. (Ezeket a dalokat a rádióműsorban hallani fogjátok – alant a videoclipen egy jóval slágeresebb szám tekinthető meg)

A Niyaz 2005-ben alakult, zeneszámait áthatja a keleti miszticizmus, a perzsa, indiai és mediterrán folkritmusok, és a nyugati elektronikus zene kapcsolata, melyben az autentikus ütős hangszerek a mély basszusokkal, és az enyhén savas (acides) hangzással találkoznak. A dalok lelkületét az 1200-as években élt Mohammad Rumi szufi költészete inspirálja, és a zenekar, amelynek szerte a világban léteznek rajongói  gyakran szervez tiltakozásokat a nők bántalmazása ellen. Idén márciusban jelenik meg új albumuk, a The Fourth Light. Természetesen erről is pörgetünk egy dalt a műsorban.

Dusty Kid

Dusty Kid az elektronikus zenék legizgalmasabb irányzatainak, a deep- és progressive house-nak képviselője. Valódi neve Paolo Alberto Lodde. Az 1980-as évek első felében született olasz DJ, zenéinek külön érdekessége, hogy a savas, elektronikus hangzásba más, a műfajra nem jellemző elemeket is beleágyaz: pl. csipetnyi italo disco-t és egy kevés ős-house zenét a nyolcvanas évekből. Néha még Jean M. Jare romantikus futurizmusa is nyakon csíphető a 2010-es években megjelenő, mély basszusoktól lüktető-dübörögő Dusty Kid albumokon és EP-ken.

Nova Mob (Grant Hart – ex Hüsker Dü)

A műsor végén a retró-percekben a rövid életű, mégis jelentős Nova Mob együttesről emlékezünk meg. A zenekart Grant Hart alapította pár évvel azután, hogy elhagyta a Hüsker Dü nevű kemény alterrock-csapatot (és pár hónappal az Intolerance című szólóalbumát követően). Nevét William Burroughs Nova Express kötetéről kapta. 1990 és 1994 között a négytagú Nova Mob két lemezt és néhány kislemezt adott ki, amelyek jóval dallamosabbak, megkomponáltabbak a Hüsker Dü számainál, Grant Hart szólólemezeinek hangzásánál azonban keményebbek. A Nova Mob legfontosabb munkája, és egyben az indie- és alterrock mezőny egyik legszebb pillanatait idéző koncept-albuma a The Last Days of Pompeii, 1991-ből. A rádióműsorban erről az albumról vállogattam, a lenti linken hallható Admiral of the Sea dalnak azonban a másik, lassabb (kicsit Mike Oldfieldes) változata fog elhangzani.

Palotai Zsolt lett az év DJ-je
dec. 4., 14:57