A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Meghalt MF DOOM

2021. január 2., 13:52

2020 sok szempontból az emberiség egyik leggyötrelmesebb éve volt, de a hip-hop rajongók szilveszterre sem lélegezhettek fel, mert az év utolsó estéjén kiderült, hogy október 31-én elhunyt az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb hatású és leginnovatívabb MC-je, MF DOOM.

Daniel Dumile 1971. január 9-én, egy trinidadi anya és egy zimbabwei apa nászából született Londonban, de már gyerekként áttelepültek New Yorkba, ahol élete nagy részét töltötte, bár sosem folyamodott amerikai állampolgárságért, élete végéig brit maradt. Gyerekkorától kezdve nagy képregény-fan volt, a hip-hop pedig a középiskolában lépett be az életébe, ekkor kezdett DJ-zni.
A hip-hop aranykorában tűnt fel először, még Zev Love X néven, a KMD nevű csapatban, amelynek tagja volt még öccse, az 1993-ban, csak néhány nappal a második KMD album, a Black Bastards megjelenése előtt elhunyt DJ Subroc is.

A KMD földbeállása után Daniel körülbelül 1997-ig tulajdonképpen Manhattan utcáin élt, és padokon aludt, majd  áttelepedett Atlantába. Ott sebeiből felgyógyulva bosszút fogadott az őt kizsigerelő zeneipar ellen (a Black Bastards rengeteg savat kapott, és a megjelenését is eltolták a politikailag inkorrektnek titulált lemezborító miatt), majd a Fantasztikus Négyes képregények főgonosza, Viktor Von Doom fizimiskáját és maszkját alapul véve alkotta meg leghíresebb alteregóját, és MF DOOM név alatt, magát a bosszúszomjas főgonoszként pozicionálva vettette észre magát rap-párbajokon, maszkja nélkül pedig többször nem jelent meg nyilvánosan.
Első szólólemeze, az 1999-es Operation: Doomsday azonnal az underground hip-hop egy máig sokat emlegetett alapalbumává vált, azóta pedig tulajdonképpen szünet nélkül ontotta a zenéket, különféle alteregók alatt. Néhány kiemelkedőbb pillanat az elképesztő diszkográfiából: a Vaudeville Villain, Viktor Vaughn név alatt 2003-ból, a 2012-es, Jneiro Jarellel közösen elkövetett Key To The Kuffs JJ DOOM név alatt, amin olyan arcok jelentek még meg, mint Damon Albarn vagy Beth Gibbons. Valamint a beatfaragók seregeire elképesztő hatást gyakorló, tíz részes Special Herbs-széria.
Kollaboránsai közt a teljesség igénye nélkül rábukkanhatunk Sean Price, Dave Sitek, a BadBadNotGood, Flying Lotus, Thundercat, Aesop Rock, RZA, de még a radioheades Jonny Greenwood és Thom Yorke nevére is.
De vitán felül egyik legjelentősebb, egyben talán legismertebb alkotása, és nem túlzás kijelenteni, hogy egész karrierjének művészi csúcsa a Madlibbel közösen elkövetett, 2004-es Madvillainy album, amiről maga Flying Lotus mondta, hogy ha csak egy lemezzel definiálnia kellene a műfajt, ez a lemez lenne az, úgyhogy álljon is itt teljes egészében:

Utolsó nagylemeze egyébként 2018-ban jelent meg, ez volt a Czarface-szel közös Czarface meets Metal Face.
Jelen sorok írója élete egyik legnagyobb szerencséjének tartja, hogy 2012-ben jelen lehetett egy MF DOOM-koncerten Lengyelországban, és talán csak az első sokk mondatja vele, de MCA halála óta nem fájt így neki egy kedvence elvesztése sem.
MF DOOM 2020. október 31-én, Halloweenkor hunyt el 49 évesen, halálának hírét felesége, Jasmine erősítette meg szilveszter este a Facebookon és az Instagramon, annak körülményeit viszont nem hozták nyilvánosságra. El-P, Q-Tip, Tyler, the Creator és a Sleaford Mods az elsők közt búcsúzott tőle.
Az Open Air Rádió szerkesztősége a legjobbakat kívánja a z összetört családnak és az összetört rajongóknak, nyugodjon békében. Rest in beats.

Címkék: , ,
“Tíz évnyi repülő fogkefe, százszor visszajátszva” – szülinapi KONYHA-koncert a MONYO Landen
aug. 2., 15:06
Tankcsapda: „Legyen Mindig Péntek!” Három koncert, három évtized: július 30-án jön a folytatás a Parkban!
júl. 29., 14:07