A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Megjelent: A tiltott könyv – A Mein Kampf és a nácizmus vonzereje

2021. december 5., 18:41

Bár a Mein Kampfot szinte senki sem olvasta, majdnem mindenkinek van véleménye róla. Ewoud Kieft író és történész az események váratlan alakulása folytán nemcsak elolvasta, de mondhatni megszállottként tanulmányozta az egykor a nemzetiszocialisták bibliájának számító könyvet. Részletekbe menően elemezte a Mein Kampfot, mert szeretett volna választ kapni a kérdésre, mitől tudott ez a könyv akkora vonzerőt gyakorolni európaiak millióira.

A válasz keresése közben magával visz bennünket a Hitler és társai ügyében tartott bírósági tárgyalásra, ahol a későbbi Führer élt a kínálkozó alkalommal, és megalapozta politikai karrierjét. A szerző a maga élvezetes és érzékletes stílusában boszorkányos ügyességgel vegyíti a látványos per jeleneteit és személyes észrevételeit, így próbálja megfejteni, mi adta a Mein Kampfban kifejtett eszmék erejét. Elemzésében párhuzamot von az egykori történeti események és napjaink aktuális fejleményei között, és megvan benne a bátorság ahhoz, hogy szembenézzen a párhuzamokból adódó kérdésekkel és dilemmákkal.

Ewoud Kieft író történész és zenész. Az Éljen a háború (Oorlogsenthousiasme) című történeti munkája és a vallásos jellegű nacionalizmusról szóló doktori értékezése az I. világháborúról, illetve a háború kiváltotta kezdeti lelkesedésről szól. A 2020-ban megjelent Éretlenek (Onvolmaakten) című regénye a képzeletbeli jövőben játszódik. A Tiltott könyv 2017-ben Hollandiában megkapta az év legjobb történeti munkájának járó díjat (Libris Geschiedenis Prijs).

Ewoud Kieft
A tiltott könyv
A Mein Kampf és a nácizmus
vonzereje
280 oldal, kartonált
ISBN: 9789632786797
444.hu & Cser Kiadó, 2021
Fordította: Bérczes Tibor

Ne keresd, itt van.

A szerzővel a 444.hu készített interjút, itt elolvashatod.

A Flogging Molly júniusban az Akvárium Klubban
márc. 28., 19:16