A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Olvass bele a Weinstein-botrányról szóló Ronan Farrow-kötetbe!

2021. október 3., 17:51

Annak, aki még nem értesült róla: megjelent a Pulitzer-díjas újságíró, Ronan Farrow (Mia Farrow és Woody Allen fiának) oknyomozó riportkönyve a Weinstein-botrányról, Hollywood csúcsragadozója címmel (szerkesztőnk, Pritz Péter fordításában). Tanulságos mű, mindenkinek ajánljuk, akit érdekel a téma, és akik még hisznek abban, hogy a rosszak néha elnyerik méltó büntetésüket.

Harvey Weinstein alapította a Miramax és a Weinstein Company nevű filmgyártó- és terjesztő cégeket, melyeknek köszönhetően olyan független filmes produkciók jöhettek létre, mint a Szex, hazugság, video (Sex, Lies, and Videotape), a Ponyvaregény (Pulp Fiction) vagy a Szerelmes Shakespeare (Shakespeare in Love). Weinstein filmjei összesen több mint háromszáz Oscar-jelölést kaptak, és az éves díjkiosztokón a filmtörténet szinte összes szereplőjénél több köszönetet mondtak neki. Csak Steven Spielberg előzi meg Weinsteint, Istent viszont maga mögé utasította. De előfordult olyan is, hogy kettőjük neve összemosódott: egyszer például maga Meryl Streep nevezte őt viccesen Istennek.

Weinsteinnek aztán elgurult a gyógyszere, és egy idő után azt kezdte képzelni, hogy bárkivel bármit megtehet. Főleg nőkkel, szexuálisan. A Hollywood csúcsragadozója szexuális zaklatásainak, és az ellene folyó nyomozásnak a története. Weinstein korlátlan hatalommal rendelkező milliárdos, aki évtizedeken keresztül zaklatta és erőszakolta meg a környezetében felbukkanó nőket: karrierről álmodó asszisztenseket, feltörekvő modelleket, olykor Oscar-díjas színésznőket is. Gátlástalansága nem ismert határokat: fenyegetésekkel, az áldozatok lejáratásával, titoktartási szerződésekkel hosszú időn keresztül elérte, hogy mindebből semmi baja nem származzon, pedig a szakmában nyílt titok volt, hogy a nőknek (minimum) érdemes vigyázniuk vele. Befolyásos ügyvédek, újságírók és politikusok simították el zűrös ügyeit, mígnem 2017-ben Ronan Farrow oknyomozó újságcikkei feltárták az igazságot, és áldozatok tucatjai vállalták névvel és arccal, hogy elmeséljék: hogyan bánt el velük a filmmogul.

Ritka, hogy egy újságíró tényleg meg tudja változtatni a világot, de Ronan Farrow-nak ez mégis sikerült: nélküle nem született volna meg a #meetoo mozgalom, és a szexuális ragadozók világszerte a lebukás veszélye nélkül folytathatták volna áldozataik becserkészését. Ahhoz, hogy ez ne mehessen így tovább, talán hozzátesz az valamit, hogy 2020-ban Weinsteint 23 év börtönbüntetésre ítélték.

Ronan Farrow oknyomozó újságíró. Harvey Weinsteint leleplező cikkei a New Yorker magazinban jelentek meg, mivel munkahelyén, az NBC televíziós csatornán – Weinstein nyomására – letiltották az erről szóló anyagait. Cikkeiért 2018-ban, a New York Times újságíróival megosztva, Pulitzer-díjat kapott.

Íme egy részlet a kötetből:

Ronan Farrow: Hollywood csúcsragadozója – Hatalom és erőszak az Álomgyárban

Sikerült beszélnem annak az angol színésznőnek az ügynökével, akiről McGowan és mások is azt állították, hogy tudna miről beszélni. ‒ Amikor együtt kezdtünk dolgozni, részletesen elmesélte nekem a történetet ‒ mondta a színésznő ügynöke. Az egész állítólag úgy történt, hogy Weinstein elővette a péniszét, és egy asztal körül kergette a színésznőt a forgatáson, majd rávetette magát, a földre szorította, de a nőnek sikerült elmenekülnie. Megkérdeztem, vajon hajlandó lenne-e vallani erről. ‒ Akkoriban nyíltan beszélt erről ‒ felelte az ügynök. ‒ Semmi okát nem látom, miért ne tenné meg most is.

Másnap az ügynök visszahívott, megadta a színésznő telefonszámát és e-mail címét, és elmondta: szívesen egyeztetne velem egy interjúról.

Egy másik ügynök, aki Rosanna Arquette-nek dolgozott, szintén azonnal tudta, miről van szó. Hogy miért keresem. ‒ Ez a téma érzékenyen érinti őt ‒ mondta az ügynök ‒, de fontos számára a problémakör. Biztos vagyok benne, hogy vállalja a beszélgetést.

Annabella Sciorrával Twitteren tudtam felvenni a kapcsolatot. Közöltem vele, hogy kényes kérdésről lesz szó. Kicsit nyugtalan és tartózkodó volt, de megbeszéltük, hogy mikor hívhatom fel.

Utánanéztem az egyetlen olyan Weinsteinnel kapcsolatos vádnak is, amelyből rendőrségi ügy lett. 2015 márciusában Ambra Battilana Gutierrez, egy filippínó/olasz modell, aki egy alkalommal bejutott a Miss Italy döntőjébe, úgy hagyta el Weinstein tribecai irodáját egy találkozó után, hogy egyenesen a rendőrségre ment, és bejelentést tett a producer ellen, amiért az megfogdosta. A New York-i rendőrség kihallgatásra idézte be Weinsteint. A pletykalapok lázasan láttak munkához.

És ekkor valami furcsa dolog történt: a Weinsteinről szóló cikkek helyét olyan írások vették át, amelyek rossz fényt vetettek Gutierrezre. A bulvárlapok azt írták, hogy 2010-ben, amikor a fiatal modell részt vett a Miss Italyn, elment Silvio Berlusconi egyik „bunga-bunga partijára”. Berlusconi akkor Olaszország miniszterelnöke volt, és azzal vádolták, hogy prostituáltakkal szexelt. A cikkek állítása szerint Gutierrez maga is prostituált volt, vagyonos olaszok kitartottja. Az állítólagos incidens utáni napon a modell elment megnézni az Én, Pán Péter (Finding Neverland) című Broadway-musical, amelynek Weinstein volt a producere, jelentette a Daily Mail. A későbbiekben Gutierrez filmszerepet követelt magának, számolt be a New York Post pletykákat publikáló „hatodik oldala”. A modell elmondta, hogy sosem volt prostituált, Berlusconi partijára elvitték, mert a Miss Italy résztvevőjeként ez kötelező volt, és azonnal kimentette magát, amikor nyilvánvaló lett, hogy milyen kínos helyzetbe keveredett, továbbá nem követelt magának filmszerepet. Cáfolatait azonban mindig megkésve vagy egyáltalán nem jelentették meg. A Gutierrezről leközölt fotók is megváltoztak: nap mint nap fehérneműben, bikiniben jelent meg az újságban. A bulvárlapok ezzel azt a benyomást próbálták kelteni, hogy ő volt a kezdeményező, aki női fortélyaival ravaszul behálózta Weinsteint. És aztán egyszer csak a Weinsteinnel szemben megfogalmazott vádak eltűntek. Ahogy Ambra Gutierrez is.

Fordította: Pritz Péter

Ne keresd a könyvet, itt van.

A víz alá merít a Platon Karataev legújabb klipje
okt. 18., 12:31
MEGJELENT A WAKE UP 1230 ELSŐ NAGYLEMEZE – WILD COLORS
okt. 18., 12:11