A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Szürreális road movie a Föld körül – Viktor Pelevin: A Legyőzhetetlen Nap

2021. november 3., 19:22

A Helikon Kiadó gondozásában megjelent korunk egyik legnagyobb írójának, Viktor Pelevinnek legújabb regénye A legyőzhetetlen Nap címmel. Induljunk a könyvesboltokba.

Milyen lehetőségei maradnak az önmegvalósításra egy harmincadik életévéhez érkezett szőke szépségnek napjaink férfiak uralta világában? Ezzel a dilemmával szembesül A Legyőzhetetlen Nap tudatos és progresszív hősnője, Szása, aki a harmadik x-et betöltve elhatározza, hogy nagyszabású utazásra indul: Moszkvától Isztambulon át egészen Kubáig és Thaiföldig vezető identitáskeresése idővel az emberi létezés értelme és eredete utáni veszélyes kutatásba torkollik.

Egyre szürreálisabb kalandjai során Szása mellé rejtélyes jótevőket, korporatív anarchistákat, nekroempatikus történészeket és transzgender buddhistákat sodor a sors. Különös rituálék, varázserejű maszkok és az ókori Rómában játszódó álmok révén mind mélyebb beavatást nyer a történelmet mozgató ősi misztériumba, melynek középpontjában az „életnek” nevezett illúziót generáló „Legyőzhetetlen Nap” projektor áll. A kiválasztottak az isteni szerkezet segítségével újrateremthetik, de akár el is pusztíthatják a valóságot, így Szása végül egy minden korábbinál nehezebb választás elé kerül: megérdemel-e megannyi sebből vérző világunk még egy esélyt?

Viktor Pelevin egyik legismertebb művéből, a Generation P-ből készült film, angol felirattal:

Viktor Pelevin legújabb, szokás szerint váratlan fordulatokkal és képtelen ötletekkel teli regényében ezúttal minden korábbinál hangsúlyosabb szerephez jutnak a női karakterek és sorsok. A Legyőzhetetlen Nap egy emlékezetes hősnő markáns nézőpontjából veszi szemügyre korunk aktuális szellemi divatjait és gyakran szélsőségekbe hajló politikai-emancipációs tendenciáit – miközben a szarkasztikus társadalomkritika és morbid humor mögül mindvégig kihallatszik a megkerülhetetlen kérdés: mi végre vagyunk ezen a Földön, melyet egyre inkább elpusztítani látszunk?

Viktor Pelevin (sz. 1962) a mai orosz irodalom kultikus, világszerte népszerű szerzője. Nevezték már a „gogoli hagyományok továbbírójának” és a „cyberkor pszichedelikus Nabokovjának” is, míg ő maga „turbórealistaként” határozta meg prózáját. Sztahanovi tempóban bővülő, jelen állás szerint tucatnyinál is több regényből és megannyi elbeszélésből összeálló életműve javarészt magyarul is olvasható. Legújabb regénye, A Legyőzhetetlen Nap eredetileg 2020-ban jelent meg.

A szerzőtől a Helikon Kiadónál eddig megjelent kötetek:

Generation P

Gyengéd Érintések Művészete

iPhuck10

Omon Ré

A Sárga Nyíl

Titkos pillantások a Fudzsi-hegyre

Még egy fontos mondat:

„A világegyetem egyáltalán nem az, amit a csillagászati tankönyvekben írnak róla. És nem is az, amit a papok mondanak. Minden lélek megalkotja a saját világát, de a lelkek, mint a fonalak, mind összefonódnak egymással… És mind ugyanaz az egy fonál, ugyanaz a pillanatnyi örökkévalóság, ugyanaz az önmagában eltévedt pusztaság, ugyanaz az oszthatatlan fájdalom és öröm. Akarod, hogy ez legyen? Vagy azt akarod, hogy ne legyen?”

Viktor Pelevin: A Legyőzhetetlen Nap

fordította: M. Nagy Miklós

Helikon Kiadó, 2021

Ne keresd, itt van. 

Utolsó klubkoncertjére készül a Kistehén – csütörtökön az A38-on
dec. 8., 19:33
Megjelent Quentin Tarantino első regénye
dec. 7., 20:59
Hosszú kihagyás után a Budapest Parkba tér vissza a My Chemical Romance
dec. 7., 20:26