A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Vívódj a HERSELF új dalaival

2023. január 24., 22:14

A Bakos Zita és Bakos Attila „közös szólóprojektjének” indult HERSELF zenekar ezúttal egy 3 dalos kislemezzel jelentkezik, amelynek minden darabjához készítettek egy-egy DIY videót is. A dalok a lélek vívódásairól szólnak. Hogyan döntsek? Merre menjek? Maradjak vagy mozduljak? Mit akarok én? Ilyen és hasonló kérdések merülhetnek fel bennünk a HERSELF új dalait hallgatva.

Az Ideoda című dalban a magában elbizonytalanodó, döntésképtelen ember gondolatait hallhatjuk. A nyomasztó kapcsolatba beleszokott, abból mégis szabadulni vágyó lélek hangja csendül fel a Dézsában, amíg a lemez címadó dalában, az Unoban a magán erőt vevő, álmaiért csak azért is küzdő egyén szólal meg. Mindhárom dal önállóan is megállja a helyét, de összefűzve is egységet alkotnak. Ezt a dalok közti folytonosságot szimbolizálja a dalokhoz forgatott kisvideók néhány mozzanata. A lilahajú lány a fő összekötő elem és szimbólum, de a klipek stílusa, személyessége és hasonló kameraállás is erősíti a dalok közti szoros átmenetet. Nem titok: az új, UNO című kislemez a zenekar első nagylemezének első darabja, amely az év közben további dalokkal egészül majd ki, azokkal együtt alkotva a HERSELF első albumát.

A három klip:

Az elektronikus színezetű „underground indiepopot” játszó HERSELF (Bakos Attila – ének, Bakos Zita – billentyű, vokál, Bótyik Borostyán – ének, Bese Bence – basszusgitár, Szalvai Ádám – gitár, Popovics Mátyás – dob) névadó EP-je 2019 decemberben jelent meg, azóta dalaikat – melyek egy lány történetét mesélik el egyesével, single-ként adták ki, amikhez eddig mindig készítettek klipeket is. A zenekar „kétnyelvű”, angolul és magyarul is szívesen megszólalnak dalaikban, legutóbb Bródy János egyik dalát dolgozták fel a Bródy János számára készített születésnapi tribute lemezhez. A HERSELF az elmúlt években sok megfordult országszerte, turnéztak a Müller Péter Sziámi AndFriends vendégeként, de adtak már koncertet a Kobuci Kertben vagy az A38 fedélzetén, valamint több nagy hazai fesztiválon is megmutatták magukat (pl. Művészetek Völgye, Campus Fesztivál, Sziget Fesztivál).

2021-ben és 2022-ben is bekerült a zenekar az Öröm a Zene tehetségkutató-sorozat országos döntőjébe, az 05. Magyar Klipszemlén pedig Lucky You című klipjük győzött „legjobb operatőri munka” kategóriában. 2022 szeptemberében az M2 Petőfi TV Akusztik című műsorának vendégei voltak.

Bakos Zita az UNO EP-ről: „Nagyon izgalmas folyamat volt az, ahogy az UNO EP megszületett és a rajta lévő dalok egységgé alakultak az otthoni demoktól kezdve, a balatoni alkotótáborokon keresztül a stúdiómunka befejeztéig. Nagyon borongós hangulata lett a daloknak – főleg így egyben a háromnak – de úgy tűnik a lila hajú HERSELF-lánynak egy nehezebb időszakát kellett most kiírni magunkból. A dalok témái egy számunkra is nehezebb időszak érzéseiből merítkeznek, amikről fontosnak éreztük, hogy beszéljünk. Az EP grafikai munkáit Tőkés Anna készítette el, aki csodaszépen alkotta meg azt a vizuális környezetet, ami tökéletesen passzol a dalokhoz, hozzáillőbbet el sem tudnánk képzelni.

A dalok szövegeit legnagyobb részt Ati írja, eddig én mindig a zenei részeivel foglalkoztam inkább. Most olyan szempontból számomra egy kicsit máshogy is izgalmas a kislemez, mert van benne olyan rész, ahol én is írtam szöveget. Az pedig igazi megtiszteltetés, hogy az Ideoda című számunkban Bródy János jóváhagyásával kölcsönözhettünk tőle egy dalszövegrészt. A stúdiófelvételek ezúttal is Kirschner Péter (Bródy János zenekara, Müller Péter Sziámi AndFriends) nevéhez fűződnek, aki szívvel lélekkel bánt a dalainkkal és alakította ki a hangzásvilágot. A dalokhoz most is Kiss Benji (Paperdeer, Belau) barátunk készített elektronikus alapokat.”

A zenekar közben folytatja első nagylemezének készítését, ami igazi mérföldkő lesz a HERSELF életében. A dalok a tervek szerint kivétel nélkül magyar nyelvűek lesznek és több közreműködésre is számítani lehet majd.

Talponálló | 2023.09.22. (Podcast)
szept. 23., 20:45
Krém | 2023.09.21. (Podcast)
szept. 23., 20:39