A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Drum and bass ünnep Goldie-val szombaton az A38 hajón

2023. október 12., 15:01

Egészen felfoghatatlan, de 30 éves lesz a drum and bass világának egyik legfontosabb kiadója, a Metalheadz, amit a jungle/drum and bass kultúra örökös nagykövete, Goldie alapított 1994-ben Kemistry & Stormmal. A jubileumi turné egyik helyszíne október 14-én, szombat este Budapest lesz, közelebbről az A38 hajó, a jövőre 25 éves Bladerunnaz jóvoltából – ami szintén felfoghatatlan. Mármint a 25 év. Ha akad olyan ember, aki még soha nem látta Goldie-t, azért nézze meg őt, aki pedig sokadszor látja, az meg azért, mert tudja, mit fog kapni. Bummot a fejbe.


A drum and bassben az a jó, hogy – a metálhoz hasonlóan – kezdetben a kívülállók és valamilyen szinten a lázadók műfaja volt, és hiába hígult fel valamennyire a kicsivel több mint harminc éves létezése során a közönsége, és hiába ugrottak fel a drum and bass vonatra a mainstream vonalat képviselő hírnév- és pénzhajhász DJ-k és producerek, az esszenciája megmaradt ugyanannak, ami a kezdetekben is volt. Ez annak köszönhető, hogy azok az alkotók, MC-k, DJ-k, producerek, akik ezt a műfajt komolyan vették, azok a hitvallásuknak tekintették a drum and basst, és tekintik ma is.
Közülük talán világszerte Goldie a legismertebb, aki a Metalheadz logójának azért tervezett egy koponyát, amin egy fejhallgató van, hogy azt fejezze ki vele: a zene még mindig itt lesz, amikor mi már rég csontvázak leszünk.

Goldie – aki utoljára egyébként 10 éve (!) járt itt Budapesten, szintén a Bladerunnaz meghívására – nem azért az egyik legfontosabb alakja a drum and bass kultúrának, mert ő a legismertebb figurája, hanem mert olyan arcokat fedezett fel, avagy hívott a Metalheadzhez anno, akik nélkül nem is lett volna drum and bass. Gondolok itt Ed Rushra, Opticalra, Grooveriderre (akinek Goldie a Metalheadz nevet köszönheti, és aki a kiadónál Codename Johnként szerepelt), Doc Scottra, Photekre, Dillinjára, Digitalra, Adam F-re, J-Majikre, Peshayre, Alex Reece-re, Wax Doctorra, Lemon D-re, Dom+Rolandra, Blame-re, Stormra, Source Directre, Loxyra és még legalább ennyi névre, akik az évek során a Metalheadznél (is) jelentettek meg zenéket.

„Drum and bass only, no one can hold me”

Bár szerencsénkre több fontos kiadója is van a drum and bassnek – december 2-án az Akvárium Klubban például együtt ünnepelhetjük a Virus fennállásának 25. évét az alapítókkal, Ed Rush-sal és Opticallal, valamint Matrix-szal, Kemallal, Rob Data-val és Universal Projecttel –, a Metalheadz nélkül nem lehetett volna és nem lehetne a drum and bass az, ami. A kiadó lassan 30 éves fantasztikus és fantasztikusan gazdag repertoárjából kapunk szombat este a hajón egy minden bizonnyal feledhetetlen összegzést Goldie-tól és a label menedzserétől, ANT TC1-tól, akik mellett magyar részről a szintén örök d+b elkötelezettek, DJ Ren, Markov, Incident és Statik lépnek majd fel. Méltó ünnep lesz is.


Jegyek a bulira: https://bladerunnaz.hu/esemeny/metalheadz-30-goldie-ant-tc1
Fotó: Gáspárik Csaba / Bladerunnaz – Goldie @Corvintető, 2013. 11. 23.

Szerző:
Busta Rhymes megcsinálja a hétvégédet az Open Air Rádión
szept. 23., 16:27
Link interjú Balogh Attilával, a Lazarvs basszusgitárosával
szept. 13., 13:30
Két koncert, ami mindenkinek bejött: Depeche Mode és Iggy Pop
júl. 31., 18:17