A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A világ leghosszabb cikke 19.

2015. augusztus 11., 22:30

Kasabian – Kasabian (RCA, 2004) 10 szám 48 perc.

Péntek este fél 8-kor lép fel a Sziget nagyszínpadán a Kasabian. Ennek örömére meghallgattam első, Kasabian című nagylemezüket, kb. tíz éve először. A Kasabian, amely, mint köztudott, a nevét Linda Kasabiantől vette, aki Charles Manson sofőrje volt, 1997-ben alakult az angliai Leicesterben, és talán tudatosan, talán nem, de nem siették el a dolgokat, mert első albumukat csak hét évvel később jelentették meg.

akasabian

Jól tették, mert a debütáló albumuk már egészen kiforrott hangzású, mind zeneileg, mind megszólalásában. A sound és a zene leginkább a Primal Scream-féle pszichedelikus-elektronikus rockot viszi tovább, jó érzékkel, és néhány azonnal működő számmal. Ilyen például az első „sláger”, a nyitó Club Foot, amelynek klipje egyébként ’56-ot jeleníti meg és – egy elképzelt – Szabad Európa Rádióban illetve körül játszódik. A dal kiváló felütés: ha semmit nem tudunk a zenekarról, akkor is azonnal tudjuk, hogy a brit indie világban járunk, a ’80-as évek végi ’90-es évek elejei pszichedelikusabb régióban.

A Club Foot egyik (azonnal működő) testvére a táncosabb, elszálltabb, slágeresebb, fesztiválra termett, címe ellenére is szabadságszagú – L.S.F. (Lost Souls Forever), aminek még elszálltabb, de (lassú) tempója miatt már nem ennyire slágeres rokona a Butcher Blues, vagyis a „hentes blues”.

kasabian-colour

Ezen kívül még a Processed Beat az, ami egyből működő, könnyebben befogadható szerzemény, de az olyan dalokból, mint például a lassabb, utazós I.D., a korai Chemical Brotherst idéző Test Transmission, vagy a Cutt Off, ami egy Stereo MC’s lemezre is felfért volna, egyértelmű, hogy a Kasabian nem arra törekedett, hogy a lehető leghamarabb befusson, és hogy rögtön fogyasztható, népszerű zenét játsszon. (Ezzel együtt főleg Angliában a lemez azért betalált, és hamar fesztiválkedvenccé tette a Kasabiant). Az album inkább arról tanúskodik, hogy egy sokszínű, de egységes hangzást és világot akartak megteremteni, olyasvalamit, amire később lehet építkezni, és ami teret ad nekik arra, hogy később még jobban kiteljesedhessenek. Na és persze arra, hogy élőben hatásos koncerteket adhassanak, mert ez tipikusan az a zene, ami egyszerre hat a lábra és az elmére, és ami, ha jól csinálják, maradandó koncertélményt nyújthat.

Sergio-Pizzorno-KASABIAN_Sideshow2015

Jótállás: 

Az album ma  23:45 -kor meghallgatható az Open Air Rádióban.

Örök garancia: Club Foot, Processed Beats, L.S.F. (Lost Souls Forever), Butcher Blues

Drum and bass ünnep Goldie-val szombaton az A38 hajón
okt. 12., 15:01
Busta Rhymes megcsinálja a hétvégédet az Open Air Rádión
szept. 23., 16:27
Link interjú Balogh Attilával, a Lazarvs basszusgitárosával
szept. 13., 13:30