A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A világ leghosszabb cikke 23.

2015. augusztus 15., 22:14

Pearl Jam – Ten, (Epic, 1991) 11 szám 53 perc

Ha már egy ideje a debütáló albumoknál tartunk, magától értetődő, hogy előkerül a Pearl Jam 1991. augusztus 27-én megjelent első lemeze, a Ten is, amely minden idők egyik legjobb debütálása, és talán a zenekar legjobb lemeze is. Bár ehhez most meg kéne hallgatni az összes többit is. Ahogy azt már sokan taglalták, az 1991-es különleges év volt a rock n’ roll történetében. Rengeteg fontos album jelent meg abban az évben, afféle paradigmaváltás történt. Megjelent a grunge, terjedt a gangsta rap, összeolvadt a funk a rockkal, Európában pedig elszórta magvait a trip-hop.

EF5C9E162

Többek között ekkor jelent meg az R.E.M. Out of Time-ja, a Temple of the Dog lemeze, a Fishbone The Reality of My Surroundings című albuma, Ice-T O.G. – Original Gangstere, a Primus Sailing The Seas of Cheese-e, a Smashing Pumpkins debütje, a Gish, az N.W.A. Niggaz4Life-ja, a Cypress Hill első lemeze, a Massive Attack Blue Lines-a, a Primal Scream Screamadelicája, a Red Hot Chili Peppers Blood Sugar Sex Magikje, a Soundgardentől a Badmotorfinger, a Metallica Black Albuma, a Nirvana Nevermindja és a U2 Achtung Babyje is.  Ezek mind korszakalkotó lemezek voltak, ahogy a Pearl Jam Tenje is.

Eddie Vedder hangja és a Pearl Jam zenéje egy generációnak volt soundtrack élete filmjéhez a ’90-es évek elején. Budapesten például nem volt olyan rock klub, ahol egy hétvégén ne üvöltötték volna több százan egyszerre, hogy „I’m still alive”, „Jeremy spoken”, „Even flow”, „Why go home?”.

pearl-jam-6

A Tenben az a furcsa, (amellett, hogy egy évet kellett várni arra, mire sikere az eladásokban is megmutatkozott), hogy ugyanannyira megkapó, ugyanannyira direkt és egyből működő, mint amennyire nehéz befogadni. Mármint emocionálisan. Sokan viszolyogtak is tőle, Veddert pózőrnek kiáltották ki, mondván túl patetikus. Pedig csak arról volt szó, hogy ő egy érzékenyebb csávó, aki nem a szokásos sex n’ drugs n’ rock n’ roll háromszöget járja körül, hanem az élet mélyebb, elviselhetetlenebb, gyötrelmesebb máskor pedig magasztosabb momentumait jeleníti meg.

Pearl-Jam-shows-2015

A Ten dalai egyszerre erős, rockos, dinamikus rock n’ roll-megnyilatkozások és szépen kidolgozott, érzékeny, borongós dalok, amikhez tökéletesen passzol Eddie Vedder erős, kifejező, ugyanakkor lágy, neurotikus és keserédes hangja, előadásmódja és szövegei. Az olyan dalok, mint a Black, a Jeremy vagy a Garden a mai napig összeszorítják az ember szívét. Nem tudni, hogy ők határozták-e meg a korszellemet, vagy a korszellem őket, mindenesetre, ha a Pearl Jam nem lett volna, a korból nagyban hiányzott volna szellem.

Jótállás: 

Az album ma  23:45 -kor meghallgatható az Open Air Rádióban.

Örök garancia: Once, Even Flow, Alive, Black, Jeremy, Garden

Szerző:
Címkék:
Drum and bass ünnep Goldie-val szombaton az A38 hajón
okt. 12., 15:01
Busta Rhymes megcsinálja a hétvégédet az Open Air Rádión
szept. 23., 16:27
Link interjú Balogh Attilával, a Lazarvs basszusgitárosával
szept. 13., 13:30