A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A világ leghosszabb cikke 13.

2015. augusztus 5., 15:16

Selah Sue – Selah Sue, (Because Music, 2011) 12 szám 46 perc

Időről-időre feltűnik egy tehetség, aki azonnal, első hallásra kiemelkedik a tömegből. Ilyen például Selah Sue is, aki egyébként mindannyiunk nagy szerencséjére augusztus 11-én este fellép a Szigeten.

selah_sue

Jó ideig tűnődtem, hol hallottam már ezt a hangot, mire végre beugrott: Corinne Bailey Rae -re emlékeztet Selah Sue hangja és zenéje, de ez egyáltalán nem von le értékeiből. Corinne -hoz hasonlóan Selah Sue is a soulos-funkos-R n’ B-s vonalat hozza, igaz míg Corinne inkább jazzbe hajlik, addig Selah inkább reggae-be, de nem a gyapotszedős verzióba, inkább a szellős, fesztiválkompatíbilis, akusztikus változatba.

A Belgiumból származó Selah Sue előadásmódja és hangzása megkapó és egyből működik. Debütáló lemeze alapján – érzékeny, szimpatikus, extrovertált, kicsit excentrikus hölgy, a jó értelemben vett harcos fajtából: 15 évesen tanult meg gitározni, és miután egy producer felkérte, hogy énekelje el az általa írt számokat, majd a Universal az elkészült demók alapján szerződés ajánlott neki, ő visszautasította azt, mondván a saját dalait akarja énekelni. És milyen jól tette: Selah Sue című albumának egyik legnagyobb vonzereje a személyessége: lerí róla, hogy mindegyik számban benne van szíve-lelke. Nyilván ez sokakban rezonál is, mert annak ellenére, hogy Selah Sue zenéje nem tucatzene és nem standard popzene (milyen jó is lenne, ha ez lenne a standard popzene), a megjelenése után az album első helyre került Belgiumban, de szépen szerepelt Hollandiában, Franciaországban és Svájcban is, és azóta összesen több, mint 700 ezer példány kelt el belőle Európában.

selah-sue-2015-2

A lemez (számomra) legjobb dalai azok, amelyekben Selah elengedi magát, kiengedi a hangját és egy kicsit beindítja a melodrámát, (pl. This World és a Cee-Lo Greennel közösen előadott Please), illetve amikor előtérbe kerül a Macy Gray-re emlékeztető excentrikusság (Peace of Mind, Crazy Vibes, Crazy Sufferin Style). Persze jók a Lauryn Hillt idéző érzékeny-harcos mozgalmi dalok is (Raggamuffin), amik biztos koncerten, például a Szigeten működnek a legjobban.

maxresdefault

Jótállás: 

Örök garancia: This World, Peace of Mind, Crazy Vibes, Please

Szerző:
Címkék:
Drum and bass ünnep Goldie-val szombaton az A38 hajón
okt. 12., 15:01
Busta Rhymes megcsinálja a hétvégédet az Open Air Rádión
szept. 23., 16:27
Link interjú Balogh Attilával, a Lazarvs basszusgitárosával
szept. 13., 13:30