A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Álmodj ébren Veszprémben – szerdán kezdődik az Utcazene Fesztivál

2022. július 18., 23:56

Az idén július 20. és 23. közt rendezik meg az ország talán legegyedibb fesztiválját, a Veszprémi Utcazene Fesztivált, amely 23. alkalommal bizonyítja, hogy mindent lehet, csak akarni kell: egy alvó városban is lehet úgy fesztivált rendezni, hogy az egész város egy emberként örül annak, hogy felébresztették.

Talán némi túlzás a Veszprémi Utcazene Fesztivált egy olyan városhoz hasonlítani, ahol az idén a Világkiállítást rendezték, de ha belegondolunk abba, hogy Dubai 1990-ben még csak egy nagy homokozó volt, ahol a helyieknek egyszer csak támadt egy olyan víziója, hogy megépítik a világ legnagyobb szórakoztató, kulturtális és üzleti központját, majd megépítették, akkor él a párhuzam: 1999-ben néhány vagány helyi arc megálmondta, hogy felébreszti alvó városát, és egy egészen unikális dolgot fog véghezvinni: Veszprémet három-négy napra fesztiválvárossá változtatja. Nálunk, Magyarországon (sajnos) ritka az, hogy emberek önfeledten táncolnak, esznek, isznak, szórakoznak, ölelkeznek, és boldogan hömpölyögnek köztereken, de ezt Veszprémben most már 23 éve meg lehet tenni – több napon át. És ennél kevés felemelőbb dolog van. Aki szeret élni, az július végén Veszprémbe látogat, és egy-két-három-vagy négy napon át megnézi magának közelről, milyen lehetne az élet az egész Földön, ha a megfelelő emberek kezében lenne az irányítás, és a megfelelő emberek megfelelő hozzáállással élnének rajta.

Délutánonként a városban 5 színpadon 20 magyar zenekar/előadó verseng egymással egy szakmai és egy közönségdíjért, esténként pedig a világ legkülönbözőbb pontjairól érkező zenészek szórakoztatnak bennünket egészen egyedi produkcióikkal. Közben pedig spontán bulik alakulnak ki mindenhol.

Egy laza péntek este Veszprémben. Srácok versenyen kívül, programon kívül jammelgetnek az utcán, a saják maguk és a járókelők szórakoztatására:

Szintén versenyen, programon kívül, két sarokkal arrébb a Kecmec zenekar megáll egy átjáróban, és zenélni kezd:

Szintén egy kis örömzenélés a hivatalos programon kívül:

A tavalyi Utcazene Fesztivál nyertese: a Lanou zenekar:

Az idei év versenyben lévő előadói/zenekarai

A few mistakes ago

Bajnok Balázs

BlechKraft

Borostyán és Veronika

CstDzs A’N’R

Géem

Havai Gábor akusztik

HéBa

JUPE

Korbiuszi Csomó

Kustan Adam

Lizbeth Garden x Andrej

Mehringer Marci

No Rules

OSSO

Rézeleje Fanfárosok

Sun Syndrome

Tibi and the Otters

Totoro

Wolfolks

A külföldi fellépők a metálon kívül szinte a létező összes létező zenei stílust felvonultatják majd a négy nap alatt, esténként.

Lesz például egy rapper/zenész/farmer Burkina Fasóból: Art Melody

Egy bristoli duó, a The Allergies, akik a funkyt, a hip-hopot, a breakbeatet, a fúvós soult, a diszkót gyúrják egybe, így:

Aztán egy vadember, a texasi származású, prédikátor fiaként született James Leg, aki 15 évesen tért meg katolikusról a Black Sabbath-Rolling Stones-AC/DC hitre.

Vagy a szintén megzabolázhatatlan Daiana a Daiana Lou nevű olasz duó tagjaként, aki például ezt műveli, itt épp berlini haverjaival:

…és ezen kívül még 23 külföldi előadó/zenekar, akik közül egyet sem érdemes kihagyni, mert a maga módján mindegyikük kiteszi a lelkét azért, hogy megmutathassa nekünk, mi lakozik a lelke mélyén.

Kicsit olyan ártatlan és önfeledt és barátságos a hangulata az egésznek, mint a korai Sziget fesztiváloknak, amikor még Diákszigetnek meg Pepsi Szigetnek hívták, azzal a különbséggel, hogy ez nem egy szigeten, hanem konkrétan a városban zajlik, ahol – egész kicsi túlzással – minden sarkon koncert van. Szóval, gyere, és hozd el anyádat is!

Időpont: 2022. július 20-23.

Helyszín: Veszprém

További, részeletes info

Utcazene Facebook 

Jézus nemsokára itt lesz, addig pedig itt van nekünk Tom Waits
aug. 17., 12:22
Ilyet még nem láttál, de még láthatsz: James Leg a Veszprémi Utcazene Fesztiválon
júl. 22., 11:43