A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

DJ Bootsie lemezbemutató – A magányos szamuráj újra színre lép

2014. november 28., 12:06

A DJ Bootsie-ként jegyzett The Silent Partner és a Holidays in the Shade című nagylemezei után a csendes társ kilép az árnyékból, és a februárban megjelenő In Solem Verti című albumával eggyé válik a Nappal. Hogy miként, az először november 29-én a Trafóban, lemezbemutató koncertjén fog kiderülni.

Amerikai és japán (?) hip-hop, francia filmzene, magyar népdal, kelet-európai szomorúság, budapesti mélyéjszaka, klasszikus zenei alámerülés – kevesen tudnak ilyen összetevőkből, hangulatokból olyan egységes, tartalmas és egyedi elegyet kihozni, ami ennyire komoly, mégsem komolykodó, ennyire mély, mégis befogadható, és ennyi drámai, de mégsem melodramatikus, mint DJ Bootsie, aki lassan húsz éve alkot az árral szemben, és hagy maga mögött időtálló, személyes korlenyomatokat.

Olykor-olykor mintha eltűnnél egy időre. Mivel foglalkozol, amikor el vagy tűnve?
Úgy érzem, sosem vagyok annyira „szem előtt”, de amikor eltűnök, olyankor is zenével foglalkozom. DJ-zgetek, Zagarozok, alkalmazott munkáim vannak, számokat faragok.

Tudatosan vonod ki magad a forgalomból egy-egy lemezmegjelenés előtt, vagy így alakul?
Mire egy új lemez megjelenéséhez érek, annyi idő telik el (4-5 év), hogy ritkán, vagy alig hívnak játszani. A szervezők az aktualitást keresik, ennek híján nem hívnak, de ez mindenkire érvényes. A közönség sem kíváncsi lerágott csontokra…

Ahogy említetted, viszonylag sok idő telik el egy-egy lemezed megjelenése közt. Ennek az az oka, hogy maximalista vagy, és amit felépítesz estére, reggelre lebontod, vagy ennyi idő alatt gyűlik össze egy albumnyi mondanivaló, vagy ennyire nehéz ma fizikai formátumban is lemezt kiadni?
Nagyjából mind igaz, amit mondasz, azt leszámítva, hogy nem szoktam letörölni és újrakezdeni számokat. Legfeljebb nem fejezem be.

A harmadik, In Solem Verti című DJ Bootsie nagylemez februárban fog megjelenni, amit a nagynevű K7! fog terjeszteni. Örültél, amikor kiderült, hogy a K7!-t lesz a kiadód, vagy neked mindegy, csak valaki adja már ki?
A K7! terjesztette az előző, Holidays in the Shade című lemezt is. A BBE-nek, ahol a Holidays is megjelent, ők a terjesztői. Annyi a változás, hogy a K7! tulajdonába került a BBE, és az átszervezés miatt tolódott az én megjelenésem is egy évet.

Az In Solem Verti magyarul azt jelenti: „nappá válni”. Előző lemezed címe magyarul Vakáció árnyékban volt. Mi történt? Meguntad az árnyékot?
Igen, véget ért az az időszak is, ezek a címek pedig, mögöttük a lemezekkel, a felnövés stációi is egyben.

Az új lemezről kiadott első kislemez dal, a Rokka alapján azt várhatjuk, hogy kevésbé lesz epikus és utazós a lemez, és inkább a beateken, basszusokon, és a „modern” hip-hopon lesz a hangsúly?
Részben így van, de szerintem a tartalom nem sokat változott, maximum a forma. A Rokkában is sejlik a régi hozzáállásom.

Hogy fogadták a népek a Rokkát?
Vagy nagyon szerették, és örültek az újszerűségének, hozzám képest váratlanságának, vagy utálták, csalódtak, kiábrándultak. Utóbbiak kevesebben voltak szerencsére. De összességében ilyen anyázásban, amit a Rokka kiváltott nem is volt részem „kisrapes” korom óta… Ezzel együtt úgy érzem, jó hogy ezt mutattam meg először a lemezről, attól függetlenül, hogy a klip már kevésbé segítette az elfogadását.

Pedig pazar lett. Egy lány szkreccsel helyetted a klipben. Ki ő?
Dj Nara. Hip-hopban és R n’ B-ben utazik.

Ne szerénykedjünk: a szkreccselés mestere vagy. Ezt ugyanúgy gyakorolni kell amúgy naponta, mint a gitározást?
Köszönöm. A párhuzam amúgy jó, mert ezt is olyan intenzíven kéne gyakorolni, mint a gitározást, de én nagyon rapszodikusan teszem. Azért persze szoktam gyakorolni.

Van személyi masszőröd, aki bemelegíti a kezeidet egy-egy koncert előtt?
Nincs masszőröm, magamat hozom formába.

Feltételezzük, hogy lesznek vendégzenészek a lemezbemutatón. Kik lépnek fel veled?
Ligeti György: ének-gitár két szám erejéig; Kerek István hegedű; Vázsonyi
János szaxofon és furulya; Lázár Tibor: dob, és Kemuri Somogyi Kristóf fog vetíteni.

A koncert a Trafóban lesz, ahol viszonylag gyakran megfordulsz fellépőként. Miért szereted a Trafót?
Nagyon sok remek élmény fűz a Trafóhoz, fesztiválok, emberek; kivételes aurája van helynek. Öröm ott játszani.

Ha Nappá nem tudsz válni, mivé szeretnél?
Bölccsé. De az már majdnem Nap.

DJ Bootsie
In Solem Verti lemezbemutató koncert
Trafó
2014. november 29., 20:00 óra

Facebook-esemény

DJ Bootsie soundcloudja

Drum and bass ünnep Goldie-val szombaton az A38 hajón
okt. 12., 15:01
Busta Rhymes megcsinálja a hétvégédet az Open Air Rádión
szept. 23., 16:27
Link interjú Balogh Attilával, a Lazarvs basszusgitárosával
szept. 13., 13:30