A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Elkészült a Pearl Jam filmről szóló budapesti Pearl Jam film

2017. november 29., 9:24

2017. november 11-én rajongói kezdeményezésre a Pearl Jam – Let’s Play Two című koncertfilmjét Magyarországon is bemutatták a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban. A filmvetítést követő, Kassák hajón megrendezett Pearl Jam tribute-koncerttel és a másnapi ráadással, a premier egy egész hétvégén át tartó Pearl Jam ünneppé vált, amiről most megjelent egy remek hangulatú, összefoglaló kisfilm, amit a Grungery.hu főszerkesztője és stábja készített.

Ahogy arról a magyarországi grunge tudóssal, Pintér Miklóssal, a Grungery.hu főszerkesztőjével készült Link interjúnkban hírt adtunk, november 11-én és 12-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Grungery.hu közbenjárásával levetítették a Pearl Jam Let’s Play Two című koncertfilmjét, amelyet 2016. augusztus 20-án és 22-én rögzítettek a Pearl Jam énekese, Eddie Vedder szentélyében, a chicagói Wrigley Fielden, az amerikai baseball történetének talán leginkább hányatott sorsú csapatának, a Chicago Cubsnak otthonában.

Ahogy az a filmből is kiderül, a Chicago Cubs legutóbb 2016-ban nyerte meg a World Seriest, de ez előtte utoljára 103 (!) évvel ezelőtt, 1908-ban sikerült nekik. Ez csak abból a szempontból nem mellékszál, hogy mivel Eddie Vedder gyakorlatilag azon a pályán nőtt fel, és a csapat egyik legnagyobb rajongójaként ő jegyzi például a Cubs indulóját/himnuszát, így a Pearl Jam koncert nézése közben első kézből kapunk információkat Vedder gyerekkoráról, sportszeretetéről, elhivatottságáról a Cubs iránt, valamint magáról a csapatról, és annak hősies történetéről. És ez a hősiesség belengi az egész filmet – hisz tudjuk, az a Pearl Jamre is igen jellemző. Mármint a hősiesség, nem a belengés. A film egy nem bombasztikusan, de felemelő, sok helyen megindító, és a Pearl Jamhez méltóan emberi és dinamikus és magával ragadó alkotás. Mindenképp érdemes (valahogy) megnézni.

Ahogy azt a tíz perces mini dokumentumfilmet is, amit Pintér Miklós és csapata készített a jeles alkalomról. A kisfilm nem titkolt szándéka, hogy megfelelő helyeken felhívja a figyelmet arra, hogy 21 éve nem volt Pearl Jam koncert Magyarországon, és jó lenne, ha a zenekar újra eljönne, eljöhetne Budapestre, mert azok, akik anno, 1996-ban együtt sikoltoztak érzelmektől fűtött, ihletett extázisban a Taszáron állomásozó IFOR katonákkal a BS-ben, a Pearl Jam egyetlen hazai koncertjén, na, azok lassan túl öregek lesznek ahhoz, hogy metróra szálljanak.

Ha szeretnéd virtuális jelenléteddel támogatni azt a kiváló ügyet, amin a Grungery.hu és kiterjedt baráti köre dolgozik, azaz, hogy legyen már végre újra Pearl Jam koncert itthon, akkor kövesd a Grungery és a ScreamHelloBudapest Facebook oldalát, azért, hogy ha egyszer azt kérik, vonuljunk az utcára transzparensekkel, és követeljük, hogy újra lépjen fel a Pearl Jam Magyarországon, akkor te is tudj róla.

Addig pedig nézegessük a Pearl Jam koncerteket és ezt a filmet itt:

Vagy ha probléma lenne a betöltéssel, akkor ezt itt:

Drum and bass ünnep Goldie-val szombaton az A38 hajón
okt. 12., 15:01
Busta Rhymes megcsinálja a hétvégédet az Open Air Rádión
szept. 23., 16:27
Link interjú Balogh Attilával, a Lazarvs basszusgitárosával
szept. 13., 13:30