A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Harminc éve ezen a napon lépett fel az MTK Stadionban a Metallica, a Megadeth és a Cult

2023. június 9., 19:07

1993. június 9-én pont e cikk írásának órájában késtük le kollektíve a THE CULT fellépését a Megadeth és a Metallica előtt, de szerencsére az utóbbi két zenekar valamennyire tudta kárpótolni a veszteséget.

Harminc évvel ezelőtt ezen a napon ért el a Metallica turnéja Budapestre, az MTK Stadionba, ahol a Megadeth és a The Cult volt az előzenekar. Esküszöm, hogy mára megbocsátottam a Multimediának azt, hogy előre hozták a Cult fellépést fél órával (azért, hogy a nép még metróval mehessen haza), így mire a Cult rajongók odaértek az eredtileg 6 órás kezdésre, már csak annyit láttak Ian Astburyből, hogy leteszi a csörgődobot, elköszön, és lemegy a színpadról, szóval nem azért emlegetem fel ezt újra és újra, mert haragudnék rájuk, hanem azért, mert miután a Cult nem sokkal ezután feloszlott, több, mint egy évtizeden át abban a borzasztó hitben kellett élnem (élnünk, nekünk, Cult rajongóknak), hogy soha többé nem láthatjuk őket. De szerencsére azóta többször is újraalakultak és többször is láthattuk őket, meg még nagyobb szerencsénkre június 27-én újra láthatjuk őket a Budapest Parkban, úgyhogy többé nem kell terápiára járnom ezt a veszteséget feldolgozni. Továbbá (és ez itt az önreklám helye), nemrégiben kétszer egymás után is feldolgozhattam ezt a traumát: a tegnap megjelent ROCKSTAR magazinban, a májusban megjelent Stay Brutal! című metálantológiában pedig hosszasan taglalom, milyen volt a napom 1993. június 9-én, amikor interjút csináltam Ian Astburyvel, majd a koncert után együtt buliztunk vele és gitáros Billy Duffyval a Rockokóban.

Kábé ilyen lehetett a The Cult Budapesten, 1993 júniusában:

Megadeth-ről semmilyen emlékem nincs azon kívül, hogy hallottam a Sympony of Destructiont élőben, mert a koncert előtt interjút készítettem az anno a Metallicából kirúgott frontemberrel, Dave Mustaine-nel – illetve készítettem volna, mert annyira köcsög volt, hogy a harmadik kérdésnél felálltam és ott hagytam őt. (Ez lett volna életem második tévés interjúja). Így hát duzzogva végigsöröztem a Megadeth koncertjét a büfében, és vártam a Metallicát. (A Stay Brutal! című novelláskötetben erre is kitértem részletesen). A Megadeth koncert számomra legemlékezetesebb pillanata az volt, hogy beszélgettem egy lánnyal, aki elmesélte, milyen élmény volt az, amikor egyszer behasisozva elélvezett a  Keleti pályaudvar és a Népstadion között a metrón, mert olyan jól zakatolt, ringott, dülöngélt ide-oda a metrószerelvény és nadrágja alatt az ülés.

Kábé ilyen lehetett a Megadeth Budapesten, 1993 júniusában:

Másodgenerációs Metallica-rajongó lévén én őket először a Monsters of Rockon láttam a Népstadionban 1991. augusztus 22-én, így már tudtam, hogy mire számíthatok, mire számíthatunk, és bár a Népstadionban a show és a körítés gigantikus volt, semennyit sem csalódtam (csalódtunk) a Metallicában csak azért, mert itt (a stadion méretei miatt) nem lehetett olyan gigantikus a show és a körítés.

Mire a Metallica elért az MTK stadionba, már közel másfél éve tartott világkörüli turnéja. Sőt, ha belevesszük a Monsters of Rock turnét is, akkor már közel két éve. A Monsters of Rock ’91 augusztus 10. és szeptember 28. közt zajlott, aztán október 12-én kezdődött a Black Album turnéja, a Wherever We May Roam Tour, ami kisebb nagyobb szünetekkel 1993. július 4-ig tartott.

A Metallica ezen a turnén addigi pályafutása (vagy talán egész pályafutása) csúcsán járt. Elképesztően jó formában zenéltek, fantasztikus energiával, baromi jól szóltak, és a lehető legjobb setlistet játszották, amit egy Metallica-rajongó kívánhat magának. Íme:

The Ecstasy of Gold (Ennio Morricone song)

Creeping Death

Harvester of Sorrow

Welcome Home (Sanitarium)

Of Wolf and Man

Wherever I May Roam

The Thing That Should Not Be

The Unforgiven

Disposable Heroes

Orion / To Live Is to Die / The Call of Ktulu

The Four Horsemen

For Whom the Bell Tolls

Fade to Black

Master of Puppets

Seek & Destroy

Battery

Encore:

Nothing Else Matters

Sad but True

Last Caress (Misfits cover)

One

Encore 2:

Enter Sandman

So What (Anti-Nowhere League cover)

Ilyen volt a Metallica Budapesten, 1993 júniusában:

Egy lelkes rajongó össze is rakta az MTK stadionos setlistet a YouTube-on, ami nem mellesleg egy Lars Ulrich interjúval indul, amit Bochkor Gábor készített vele:

Az idei Metallica koncertdátumok: https://www.metallica.com/tour

Az idei The Cult koncertdátumok: https://www.songkick.com/artists/397363-cult/calendar

Az idei Megadeth koncertdátumok: https://megadeth.com/tour/

Szerző:
Drum and bass ünnep Goldie-val szombaton az A38 hajón
okt. 12., 15:01
Busta Rhymes megcsinálja a hétvégédet az Open Air Rádión
szept. 23., 16:27
Link interjú Balogh Attilával, a Lazarvs basszusgitárosával
szept. 13., 13:30