A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Iggy Pop jövő héten Budapesten!

2019. július 16., 17:34

Már csak néhányat kell aludni, és a világ egyik legnagyobb hatású előadóját, az elpusztíthatatlan, a fékezhetetlen, a legendás, az utánozhatatlan stb. punk ikont, Iggy Popot a Budapest Parkban láthatjuk élőben.

Szerkesztőnk, Pritz Péter a Rockstar magazin első számában írt egy ajánlót a rock and roll dühöngő bikájáról, amit most engedélyükkel közlünk az Open Air Rádió oldalán is, hogy aki ott nem olvasta, itt megtehesse. A Rockstar magazint keressétek az újságárusoknál, Iggy Popot pedig július 24-én a Budapest Parkban.


Képtelenség felmérni, hogy mennyivel lenne szürkébb és unalmasabb a világ, hogy ha a ma 71 éves James Newell Osterberg Jr. nem született volna meg. Nem csak azért, mert önmagában olyan személyiség és jelenség, akit nézni, hallgatni, interjúit, aranyköpéseit olvasni örökös inspirációt, szórakozást, visszaigazolást és megerősítést jelent, hanem azért is, mert ha nem alapítja meg The Stooges nevű zenekarát, lehet, hogy nem született volna meg a punk mozgalom, ami alapjaiban változtatta meg a rockzene, illetve úgy általában a popkultúra és így áttételesen a világ történelmét, és ezzel együtt sokmillió ember életét. Emellett pedig ha nem lett volna Iggy, lehet, hogy nem alakult volna meg számtalan olyan zenekar, amelyek nélkül nem tudnánk élni – vagy csak nagyon nehezen. Ki tudna  például Henry Rollins, a Clash, a Joy Division, a Pixies, a Jane’s Addiction, a Red Hot Chili Peppers, a White Stripes, a Nick Cave & the Bad Seeds vagy a Ramones nélkül élni? Ezek az előadók, illetve zenekarok mind fontos inspirációként jelölték meg Iggyt karrierjük során (és ez a lista közel sem teljes).

Óriási szerencsénkre akadtak olyan zenészek, előadók, akik anno a fiatal Iggy Popot ihlették meg. Talán furcsa körnek tűnhet, de Iggy Popot és a Stoogest főként a bluesnak, Jim Morrisonnak és egy ismeretlen New Jersey-i lányzenekarnak, a The Untouchable-nek köszönhetjük. És elsőként persze Iggy szüleinek, akik szerény körülmények között, egy lakókocsi parkban nevelték fel őt. „A gimnáziumba a Ford Motor Company elnökének fiával, és egyéb gazdag és kiváltságos gyerekkel jártam együtt. De én olyan gazdagságra tettem szert, ami túlszárnyalt az övékén. Arra a felbecsülhetetlen értékű törődésre, amit a szüleim belém fektettek. Mindenben támogattak, és segítettek abban, hogy mindazt felfedezzem, ami érdekelt. Ez a folyamat azzal végződött, hogy kilakoltattam őket a lakókocsinkban a hálószobából, mert az volt az egyetlen szoba, ahol elfért a dobfelszerelésem. Nekem adták a hálószobájukat.”

Iggy dobosként kezdte pályafutását, és Mick Jagger valamint James Brown mellett egy Doors koncert, illetve főleg Jim Morrison adta meg neki a végső löketet arra, hogy a Stooges élén megteremtse azt a lehengerlő, feltartóztathatatlan, ön- és közveszélyes, konvenciókat felrúgó, kompromisszumot nem ismerő, őrült ösztönzseni figurát, akit később Iggy Popként ismert meg a világ.

Ha csak a stoogesos évektől számoljuk, Iggy 52 éve áll (pontosabban rohangál, fetreng, hergel, lázít, szórakoztat, celebrál, világmegvált) a színpadon, ami már önmagában felfoghatatlan teljesítmény, úgy meg már konkrétan csodaszámba megy, hogy tudjuk: szinte mindent elkövetett, amit lehetett, hogy elpusztítsa magát. De Iggy Popot még maga Iggy Pop sem tudja elpusztítani. Ahogyan azt július 24-én látni fogjuk.

Facebook-esemény:

Drum and bass ünnep Goldie-val szombaton az A38 hajón
okt. 12., 15:01
Busta Rhymes megcsinálja a hétvégédet az Open Air Rádión
szept. 23., 16:27
Link interjú Balogh Attilával, a Lazarvs basszusgitárosával
szept. 13., 13:30