A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Ilyen volt Szűcs és Frenk közös estje a Kobuciban

2023. július 17., 17:53

A mérsékelten figyelemfelkeltő cím után rögtön eláruljuk, hogy: jó volt, nagyon jó. Szombat este (július 15-én) Budapesten, a Kobuci Kertben Szűcs és Frenk lépett fel, mindketten saját zenekarukkal és mindketten jövő nyárig kitartó muníciót adtak nekünk örömből, zenéből, örömzenélésből – igaz, reméljük nem kell jövő nyárig várni egy újabb közös estre.

A régen alternatívnak nevezett műfaj két kiskirálya, Szűcs és Frenk adott közös estet szombaton a Kobuci Kertben, ami a főváros egyik leghangulatosabb, legkellemesebb és legélhetőbb szórakozóhelye, ahol a hosszú évek alatt, amióta oda járunk még egyetlen atrocitás nem ért bennünket – kivéve, amikor magunkra borítottuk a sört.

Emellett azért is jó a Kobuci Kert, mert a közönség mindig tök normális, és valahogy mindig annyian gyűlünk ott össze, hogy kényelmesen elférünk egymás mellett, nincs lökdösődés, vita, szóval tök barátságos, családias a hangulat. Az pedig mindig külön öröm, és még családiasabbá teszi a hangulatot, hogy a fellépő zenekarokra a zenésztársak is kíváncsiak, és így például el lehet kapni olyan pillanatokat, hogy Horváth Kristóf (Esti Kornél, Rühös Foxi) előtt egy Rühös Foxi rajongó srác áll „Nem iszom hétig” feliratú (Rühös Foxi) pólóban, vagy hogy koncert után a Foxok együtt üvöltik A lány című nemzetközi slágerüket, ami épp a kertben szól.

Szűcs Krisztián, aki a Heaven Street Seven (még mindig sajnálatos) feloszlása óta szólóban, duóban (Szűcsinger), zenekarral (NAZA) is dolgozott már, valamint Beck Zolival csinált egy Cseh Tamás-estet, közben rendszeresen fellép a Budapest Bárral, és a Rühös Foxi nevű Magyarországon világhírű zenekar (egyik) frontembere, tavaly Vízválasztó címmel megjelentette első szólóalbumát, aminek dalait  hallhattuk most élőben – néhány HS7-klasszikus mellett (Dél-AmerikaSajnálomTudom, hogy szeretsz titokban és Hol van az a krézi srác, amit Frenkkel közösen adtak elő).


Krisztián (viszonylag) új zenekara – Benkő Dávid, billentyűs hangszerek, Mihalik Ábel, dob, Hosszú Gábor, basszusgitár) kiválóan összeszokott mára, pedig olyan sokat azért nem koncerteznek együtt, és bár Krisztián nem az a zavarbajövős fajta a színpadon – legtöbb fellépése stand up estnek is elmegy –, láthatólag igen jól érzi magát a társaságukban a színpadon, pláne, hogy vokállal mind a hárman támogatják őt éneklés közben.

Szűcs továbbra is kifogyhatatlan zseniális dalszövegekből, fordulatokból, ki- és beszólásokból, és továbbra is szállítja a slágereket (Életem főműveVálogatott senkiháziRámnézettLángosTovább), úgyhogy lassan kijár neki is egy Kossuth-díj.

Zseniális dalszövegekből utána sem volt hiány, hiszen Frenk azóta ontja magából a jobbnál jobb szövegeket, rímeket, szlogennek beillő sorokat, hogy 2006-ban Szívzörejek című albumával szólópályára lépett.

Ilyen szlogen például a tavaly év végén Abszolút szabadon címmel megjelent lemezén található Zene című számának fő tétele, a „Nem a zene van értünk, hanem mi vagyunk a zenéért”, amit gyakorlatilag hitvallásának is tekinthetünk, és amivel oly’ szépen összefoglalja eddigi karrierje lényegét. Frenk olyan alázattal, lelkesedéssel és mély elkötelezettséggel él a zene iránt, hogy ha mindannyian így tennénk a Földön, a világ sokkal jobb hely lenne.

Ennek (a hitvallásnak és tételmondatnak) egyik legeklatánsabb példája az Elöl és hátul című dal (a Magyar pszichóról), amivel általában a koncerteket zárni szokták, és ami általában egy tíz perces, nagyon feszes, nagyon szórakoztató, örömzenélés és show-műsor, de olyan, hogy arról tényleg nem juthat más eszünkbe, csak Prince.

Frenk hosszú évek óta koncertezik nyár közepén a Kobuci Kertben, így aki rendszeresen jár, jó ideje egy Frenk-koncertbuborékban érezheti magát, és évről-évre elégedetten távozhat a helyszínről. Soha nem láttam még tőle és zenekarától enervált, kedvetlen, rossz koncertet; kijönnek, belekezdenek, ránk ereszkedik a Frenk-buborék, és onnantól lelkesen andalgunk a színes fények és körmök közt.

Hét eddig megjelent nagylemezéből Frenk mára csak best of műsort tud összeállítani: akármelyik 15-16 számot választja ki, az mindig best of előadás lesz.

Programja egyik állandó darabja – és egyben egyik kedvenc Frenk-számom – a Minden ellen:

A Szűcs&Frenk közös est egyik fénypontja – több más mellett – az együtt előadott örök érvényű HS7 sláger, a Hol van az a krézi srác volt, amit David Bowie Rebel Rebel című számának feldolgozásával fejeltek meg, amit most még gyorsan megnézhetünk itt, mielőtt le nem tiltja a YouTube:

További képek az estéről:

Frenk fotók: Szűcs Barbara

Szűcs fotók: Pritz Péter

videók: Pritz Péter / Budapest Uncut

Szerző:
Drum and bass ünnep Goldie-val szombaton az A38 hajón
okt. 12., 15:01
Busta Rhymes megcsinálja a hétvégédet az Open Air Rádión
szept. 23., 16:27
Link interjú Balogh Attilával, a Lazarvs basszusgitárosával
szept. 13., 13:30