A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Ilyet még nem láttál, de még láthatsz: James Leg a Veszprémi Utcazene Fesztiválon

2022. július 22., 11:43

A cím persze csak akkor igaz, ha még sosem voltál a Veszprémi Utcazene Fesztiválon, és nem láttad még a világ egyik – szó szerint, mert nagyon magas – legkiemelkedőbb zenészét élőben, a texasi vadembert, James Leget, aki valami olyan elementáris erejű zenét játszik egy dobos társaságában, hogy azt még az Iggy and the Stooges is megirigyelné, ha látná. Reméljük ők is ott lesznek ma: tegnap esti fantasztikus fellépést ugyanis James Leg ma este 9-kor megismétli Veszprémben, 9 órakor a Meló-Diák színpadon. Ha szeretnéd megnézni az év egyik legjobb koncertjét, akkor 8:59-kor megállsz a színpad előtt, és eltátod a szád – előre.

A texasi származású, prédikátor fiaként született James Leg, aki 15 évesen tért meg katolikusról a Black Sabbath-Rolling Stones-AC/DC hitre, azt a fajta blues zenét játssza, ami bárkit levesz a lábáról (már elnézést). James Leg egy vadember. Egy heavy blues rock vadember. Manapság, amikor másodpercenként érnek minket impulzusok, nem gyakran fordul elő, hogy meglátunk/meghallunk valakit, és az azonnal magával ragad, de James Leggel pont ez a helyzet. Nézzük csak meg Fever című számát a YouTube-on, és soha többé nem akarunk rendes emberek lenni. Eleve olyan hangja van, mint Tom Waitsnek másnaposan, és az a lehengerlő energia, ami árad belőle, egyszerűen ragályos, és ellenállhatatlan. Úgy rázod magad a koncert alatt, mint ha te lennél bekötve a 220-ba, nem az orgonája.

James Leg Furcsa mód orgonistaként frontember, de egyben a gitáros szerepét is betölti: csodálatos hangú Rhodes elektromos zongorája úgy szól, mintha gitár lenne, és a tegnapi koncertet szintét tátott szájjal néző zenész barátok szerint a hangszer egy gitárerősítőbe van bekötve. James több zenekarban is játszott – Black Diamond Heavies, Immortal Lee County Killers, Left Lane Cruiser – de szólóban is ad ki lemezeket. Legutóbb 2016-ban jelentetett meg nagylemezt, a beszédes című Blood on the Keyst, úgyhogy ne lepődjünk meg, ha koncertjén vér fog folyni a billentyűkön.

A texasi rock and roll prdikátort tehát ma este 9-től láthatod Veszprémben, a Meló-Diák Színpadon.

Ízelítő James Leg miséjéből:

Részletes program