A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Isteni színjáték – a rajongók beszámolója a pénteki Žagar koncertről

2021. szeptember 18., 17:19

Az év egyik legjobb, vagy ne udvariaskodjunk: a legjobb koncertélményét nyújtotta a 20. jubileumát időutazással ünneplő Žagar zenakar péntek este a Margitszigeti Szabatéri Színpadon. Ha egy szóval kéne jellemeznünk a fellépésüket, azt mondanánk: pazar volt, de akadtak olyan elragadtatott hangok is, akik a zenekar előadása kapcsán a Pink Floydot emlegették. Lenyűgöző volt, olyan, mint egy isteni színjáték – mely címet az egyik rajongótól kölcsönöztük a Žagar Clubból, ahonnan további idézeteket is átemelünk ide, olyan szépek.

Nem is annyira időutazás volt a Žagar tegnapi koncertje, mint inkább egy két és félórás lebegés a jelenben – egy másik dimenzióban. A Margitszigeti Szabadtéri Színpad csodálatos aurájából a zenakar rögtön a nyitó Bitter Jollityvel átemelt minket a saját planétájára, a Planet Žagarra, és ott repkedtünk ide-oda. A hangok beköltöztek a lelkünkbe, ott táncoltak tovább, és tetten érhető volt, ahogy gyógyulunk az élménytől. Zságer Balázs régóta azon van, hogy zenéjével transzcendens élményt nyújtson és közösséget teremtsen, és ez ennél még sosem volt jobban tetten érhető, mint most. Lehet, hogy klisé, de mintha egy nagy család vagy törzs lettünk volna, a boldog törzs, akik békésen mosolyogva táncoltak a zenekar legnagyobb slágereire. Igaz arra majdnem az előadás végéig, a Wings of Love-ig kellett várni, hogy (az egyébként ültetett) közönség összes tagja felálljon és állva tapsolja végig a zenekar himnuszát, de aki akart, végig is táncolhatott mert a Szabadtéri Színpad munkatársai ezt végül megengedték, amit ezúton is köszönünk, mert koncert tánc nélkül, olyan, mint szex orgazmus nélkül.

Annak, aki nagyon régen volt itt, (mint például én, kb. húsz éve), meglepő lehetett az a tökéletes hangzás, amivel a zenekar megszólalt. Tényleg óhatatlanul a Pink Floyd nagyobb megmozdulásai jutottak az eszébe az embernek, főleg attól a fantasztikus vizuális előadástól, amivel Katona Kati hangolta össze a tudatos és a tudat alatti elménket. Biztos vagyok abban, hogy húsz év múlva is emlékezni fogunk még azokra a képekre és vizuális élményre, amit a nyitott színpadon álló órási (LED?) falakra vetített képek nyújtottak, úgy, hogy a háttérben a Margitsziget csodálatos ősfái látszottak. Egész egyszerűen felemelő volt a látvány, és talán kijelenthetjük, hogy Magyarországon ilyet még nem láthattunk. Köszönjük neki, a zenekarnak és a vendégművészeknek ezt a tényleg felejthetetlen estét, és azt, hogy emlékeztettek minket az élet élésének extázisára.

Aki lemaradt (hiba volt), majd vigasztalódhat a koncertről készült felvételekkel (ha tud), illetve a 20 Years of Žagar című dupla best of válogatással, ami tegnap, a koncert napján jelent meg.

A setlist

01 BITTER JOLLITY

02 READY FOR THE REVOLUTION

03 MISTERY OF CINEMA

04 BOSSA ASTORIA

05 PROPHET IS A FOOL

06 EASTERN SUGAR

07 ESCAPE FROM THE EARTH

08 SLEEPWALKING

09 RAVE WITH ME TIGER

10 LOST TRIBES

11 MIND AWAKE BODY ASLEEP

12 THREE SEASONS FALL

13 ALIEN LIFE

14 BLINDFLIGHT

15 ODD MOMENTS OF ETERNITY

PARACHUTE TO ETERNITY

DREAM OF A MACHINE

WINGS OF LOVE

TASTE OF SNOW

CREAMY EMPTINESS

És most lássuk, mit szólt a közönség a 20 éves jubileumi Žagar koncerthez. (Az idézeteket engedély nélkül közöljük, feltételzvén, hogy senki nem veszi zokon.)

  • Köszi szépen a tegnapi élményt. Fantasztikus volt. – P.CS.
  • Nincs másik zenekar, amelynek jobb a közösségéhez és az életéhez tartozni, mint a tietek! Felemeltetek bennünket olyan magasra, hogy megint láthassuk mi a lényege az egész itt töltött életnek! Az az ősi közös rezgés, amitől csak mosolyogsz, akárhányszor visszagondolsz rá, és lesz’rod az egész felesleges maszlagot, amit a világ rád akar erőltetni! Köszönjük! – B.E.
  • Köszönöm az első 20 évet! Best sound on earth and in space! Egy külföldi rajongó. – J.C.
  • Fantasztikus koncert volt! Hálás köszönet az élményért! – Zs. I.
  • Felejthetetlenül jó koncert volt. Ezért bármikor felutaznék Szatymazról. Még egy bonus trackért simán visszavezettem volna [az éjjel] 2 órás hazaérkezésem után. Köszönjük. – K. D.
  • Annyira reménykedtem benne, hogy mikor már harmadszor (!) jöttetek vissza, akkor talán lejátszátok a Party Animalst, ami sajnos elmaradt. Ezt leszámítva tényleg fergeteges koncert volt! Köszönet érte! – CS.M.
  • Szuper volt, köszönjük az élményt! (Hihetetlen, hogy már 20 éve “együtt” nyomulunk!) – G.A.
  • Örömhormon bomba volt a koncert! Köszönöm, hogy veletek ünnepelhettem! Köszönöm, hogy bőségesen osztottátok a zenét! Isteni színjáték! – T.E.
  • Atom volt, köszönjük! – B.P.

Drum and bass ünnep Goldie-val szombaton az A38 hajón
okt. 12., 15:01
Busta Rhymes megcsinálja a hétvégédet az Open Air Rádión
szept. 23., 16:27
Link interjú Balogh Attilával, a Lazarvs basszusgitárosával
szept. 13., 13:30