A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

„Leginkább a saját csendestársam szeretek lenni” – DJ Bootsie interjú

2015. január 26., 17:28

Az ország egyik legfontosabb popkulturális exportőre, DJ Bootsie szerdán este 8-tól az A38-on mutatja be elejétől végéig az ország egyik legfontosabb zenei exportcikkét, a 10 éve megjelent The Silent Partnert.

Ahogy a Lovasok a szakadék felé című szám kiváló videoklipje alatt egy kommentelő oly’ találóan írta, DJ Bootsie egy „modern hungarikum”.

Fotó: Dobos Tamás

Fotó: Dobos Tamás

Novemberi lemezbemutató koncertje előtt sokat hozsannáztunk az ország hivatalosan is egyik legjobb DJ-jéről és hip-hop megfejtőjéről, ezúttal pedig a hazai popkultúra egyik legkiemelkedőbb lemezét, a Silent Partnert ajánljuk újrafelfedezésre. Az album 10 évvel ezelőtt jelent meg, és az A38 új, legendás lemezeket felvonultató koncertsorozatának első felvonásaként a világtörténelem során először hallhatjuk az albumot élőben elejétől a végéig, illetve jó néhány számot először hallhatunk a lemezről koncerten, hisz vannak rajta olyan szerzemények, amelyeket soha nem játszottak.

Mikor fogtál először bakelit lemezt a kezedben?

DJ Bootsie: Nem tudom az idejét pontosan, de édesapám lemezei lehettek gyerekkoromban. Az első bakeliteket, funky és rap válogatásokat ’90 körül vettem bizományiban, aztán ’93-ban a „komolyabb” rapeket már a WOM-ból (World of Music).

Mikor tartottál először lemezjátszót a kezedben? Hogy jött ez az egész lemezjátszósdi?

DJ Bootsie: Ez is apám lemezjátszója volt, és nem örült neki. A rap miatt volt az egész. L.L. Cool J, a Run-D.M.C., Eric B.& Rakim, és az EPMD számai voltak rám ilyen hatással.

A scratchelést nem tanítják zeneiskolában. Hogy vagy kitől tanultál meg scratchelni?

DJ Bootsie: Hallgattam a fenti előadókat, és próbáltam megfejteni, rájönni a mikéntjére. Ez készségfejlesztőnek is jó.Először azt hittem, komputerrel csinálják, a gyengébb pillanatokban meg azt, hogy vonalzót suhogtatnak. (nevet)

Hogy lett a neved Bootsie? Bootsy Collins vagy Stohl Buci után?

DJ Bootsie: Az igazság a kettő közt van. Kiskoromban pufi voltam, mint minden kisgyerek és a szüleim meg a haverjaim hívtak „Bucinak”. Aztán később, amikor rap nevet kellett választani, gondoltam, maradok ennél, csak más írásmóddal. Akkor már ismertem Bootsy Collinst, és tisztelem a munkásságát, de nincs köze az öregnek hozzá.

És hogy kezdtél el zenéket írni?

DJ Bootsie: A hip-hop és a rap az oka ennek is. A műfaj zenei háttere, részletei is érdekelni kezdtek a scratch mellett. Miután megismerkedtem Benskivel [az egykori Árral Szemben zenekar másik fele] apropója is lett az elmélyülésnek. És hát saját készítésű alapokra scratch-elni is remek érzés; ahogy látom, sok magamfajta arc megy keresztül ezeken az állomásokon hasonló indíttatásból.

Ugyan az Árral Szemben két nagylemezét is te csináltad, de szólóban, DJ Bootsie-ként a The Silent Partner az első albumod. És mindjárt egy remekmű. Tudom, hogy szerény ember vagy, de egyetértesz abban, hogy kiváló munka? Vagy te milyen gyenge pontokat látsz esetleg benne?

DJ Bootsie: Köszönöm! Sokáig nem találkoztam a lemezzel, volt egy kis félelem bennem, amikor a  közelgő koncert miatt elő kellett vennem, de aztán hamar megnyugodtam, mert eltekintve néhány felesleges körtől, teljesnek és erősnek érzem. Az akkori tudásom, érzéseim java benne van.

Mi az, amit még nem tudunk a lemezről, mert soha nem mondtad el, de most már végképp nem bírod magadban tartani?

DJ Bootsie: Ha már kérdezed… az utolsó, Epilogue című számban én beszélek egy telefon üzenetrögzítőjére.

Két számod is szerepelt a CSI: Miami helyszínelőkben. Pusztán kíváncsiságból: hány bakelit lemezt lehet abból a pénzből venni, amit ezért fizetnek?

DJ Bootsie: Igen, 2005-ben és 2009-ben használtak egy-egy tracket, az első két lemezről, amik így megjelentek DVD-n is meg hát előtte ugye vetítették vagy ötven országban. Egy komplett profi felszerelés kijött belőle, amiből újabb számokat lehet készíteni, akár ilyen célra is.

Nagy filmrajongó vagy, a dalaid pedig sokszor filmzeneszerűek. Ha lehetne választani, te melyik filmbe csempésznéd be utólag valamelyik számodat?

DJ Bootsie: Nem számitok nagy filmrajongónak, inkább rajongok filmekért, melyekbe nem hiányoznak az én zenéim (persze más zenék sem) mert úgy tökéletesek, ahogy vannak.

A hétvégén meghallgattam újra az albumot egyben, és egy percet sem öregedett a lemez. Törekszel arra, hogy időtálló zenéket írj, vagy erre nem lehet törekedni, ez jön ki belőled, és kész?

DJ Bootsie: Ez maximum csak szándék lehet, nem lehet tudatosan csinálni, illetve én nem tudom. Naprakész, jelenleg trendinek számító cucc is lehet időtálló, de ez csak később derül ki, ki kell állnia az idők próbáját. Ez az egyik nagy erénye egy alkotásnak.

Te is egyet értesz abban, hogy ezt a lemezt akár holnap újra ki lehetne adni, úgy, ahogy van?

DJ Bootsie: Ki lehetne, de nem vagyok benne biztos, hogy kéne. Nehezen tudom ezt megítélni, hisz most egy másik lemezt készülök megjelentetni, az In Solem Verti-t. Ha mégis kiadnánk, akkor egy-két hangot kivennék néhány számból, mert néhol feleslegesnek érzek párat. De ezt lehet, hogy csak én hallom…

Lehet ma még kapni az albumot CD-n vagy bakeliten?

DJ Bootsie: Lehet rendelni mindenből. De január 28-án a hajón mindent meg lehet venni az eredeti árak negyedéért. Bakelitet, CD-t, Sword Removed maxit.

Szerdán elejétől végéig lejátsszátok a The Silent Partnert. Ezen kívül mi lesz a műsor?

DJ Bootsie: Lesz ráadás, ami legyen meglepetés.

Mennyiben lesznek átdolgozva a számok, vagy inkább igyekeztek minél inkább reprodukálni azt, amit a lemezen hallunk?

DJ Bootsie: Néhány hangszín, dob-ütemképlet, illetve a dob sound jellege megváltozott. A legkarakteresebb változás a dob lesz, amit Lázár Tibor
remekül megcsinált. Mindkettőnkben volt változtató szándék, és ugyanarra gondoltunk. A lemez nagy részét nem is játszottuk soha, mert nem kimondottan koncertanyagnak könyveltük el, és ez később is így maradt. Ezeket a számokat most játsszuk először élőben.

És végül: te kinek lennél a csendestársa?

DJ Bootsie: Leginkább a saját csendestársam szeretek lenni.

DJ Bootsie
The Silent Partner – 10 éves jubileumi koncert
Január 28., a38, 20.00 óra

Facebook-esemény

Drum and bass ünnep Goldie-val szombaton az A38 hajón
okt. 12., 15:01
Busta Rhymes megcsinálja a hétvégédet az Open Air Rádión
szept. 23., 16:27
Link interjú Balogh Attilával, a Lazarvs basszusgitárosával
szept. 13., 13:30