A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Link interjú a BP Underground – Rock film alkotópárosával, Koltay Annával és Turán Eszterrel

2021. július 6., 18:19

A Koltay Anna-Turán Eszter szerzőpáros 2020-ban készítette el a BP Underground dokumentumfilm-sorozat negyedik epizódját, amely a budapesti rock-szcénát mutatja be. Ha az eddigi bemutatókról lemaradtál, a BP Underground – Rock továbbra is kikölcsönözhető, vagyis megtekinthető a Cinego oldalán. Link interjú rovatunkban új filmjük kapcsán Annát és Eszter kérdeztük jelenlegi és mindenkori kedvenc zenéikről, illetve arról, mit/kit fedeztek fel maguknak a forgatás során.

2017-ben indult útjára a nagysikerű „BP Underground” című dokumentumfilm-sorozat, melynek első része a hardcore-punk szcénát mutatta be. Ezt követte 2018 a budapesti hip-hop közeg története, 2019-ben pedig a Telekom Electronic Beats-en debütált a 3. epizód, amely az elektronikus zenei szcénába kalauzolta a nézőket. Volt olyan fesztivál, ahol külön színpad viselte a BP Underground nevet, a hip-hop filmet országos moziforgalmazásban láthatták a nézők, és a rangos Highlights of Hungary kreatív gyűjtés díjazottja lett, míg az elektronikus zenei rész – amely szintén országosan megtekinthető volt a mozikban –, több rangos amerikai filmfesztiválon is díjat nyert.

A BP Underground dokumentumfilm-sorozat tisztelgés a város underground szubkultúrái előtt. A különböző epizódok célja az adott szcéna kialakulásának és közösségépítő erejének bemutatása. A filmek a szubkultúrák meghatározó figuráin keresztül kalauzolják el a nézőt a legfontosabb zenéktől a közvetített üzenetig, az ikonikus lemezbolttól a kultikus klubig, a kezdetektől indulva, nagy hangsúllyal a ’90-es évek „aranykorán”, eljutva a 2000-es évekig, végül kicsit a mára is reflektálva.

Mindegyik epizód sajátos képi világgal és értékes archív felvételek segítségével idézi meg az épp bemutatott közeg kialakulását és virágzását.

A BP Underground Rock epizódja, mint egyfajta korlenyomat, visszahozza a kilencvenes évek életérzését, a nyugati hatások korlátok nélküli beáramlásának korszakát, amikor mindenki az MTV Headbangers Ballt nézte és kazettákat másolt, miközben a Metal Hammert bújta, vagy a Garázs rádióműsort és benne Ferót hallgatta… A sorozat negyedik része olyan csomópontokat érint többek között, mint az E-klub, a Thrash Mosh Club, a Tüzesvíz, a Petőfi Csarnok, a Total Car, a Süss Fel Nap, vagy a legendás Wigwam klub. Bemutatja a kiterjedt zenei szcéna irányzatait; hogyan csapódott le itthon a brit heavy metal új hulláma, hogyan létezik 35 éve a Metal Hammer/Hammer World, kiből lett thrasher, grunger, Csihar Attila hogyan lett a black metal szcéna hazai megalapítója, vagy épp kik csavarodtak rá a lehangolt gitárra, és mi az a nu metal? Fontos szerepet kap a dirty rock a legendás Sex Actionnel, valamint az egész óbudai színtér. Thrash vonalról a Thrash Mosh Club és az ott játszó zenekarok szólalnak meg, mint például a Bedlam. Kiderül, hogy milyen volt itthon a grunge közeg és ebben hogyan találta meg magát például Kowalsky a Black Outtal, és, ahogy a többi epizódban, így ebben a részben is szó lesz vidéki zenekarok fővároshoz való viszonyáról is. Ebben segít eligazodni többek közt Lukács és Fejes a Tankcsapdából. Kikerülhetetlen a legendás Total Car; megismerhetjük a Fresh Fabrik történetét, illetve a 2000 körüli nu metal vonulatot többek között a Subscribe-bal és az Insane-nel. Szerepet kap a Junkies, és szó esik a női zenészek elfogadottságáról is. Mások mellett Apey elmondja, mit is jelent rockernek vagy metálosnak lenni; vajon a zene szeretetén túl ez sokaknál egy életre szóló kötelék? Milyen ma az itthoni underground rock-metál közeg, kik az új zászlóvivők és van-e létjogosultsága, hangja és ereje a kemény műfajoknak a digitális világban?

A stáb 2020 márciusában kezdte forgatni a rock epizódot, melyet a korlátozások miatt nyáron fejeztek be. A rendezők soha ennyi alanyt még nem ültettek kameráik elé: több, mint félszázan segítik a nézőt a 90-es és 2000-es évek underground rock közegének rekonstruálásában. Mindkét rendező számára ez a legszemélyesebb film, ez számukra a legkedvesebb közeg, így már csak a téma szerteágazó jellege miatt is sok a szubjektum és személyes történet az epizódban. A film a téma gazdagsága miatt, két 80 perces részből áll.

Az Open Air Rádió Link interjú rovatában a film kapcsán a két alkotót, Koltay Annát és Turán Esztert kérdezte jelenlegi és mindenkori zenei kedvenceiről, illetve arról, mit/kit fedeztek fel maguknak a forgatás közben.

Kedvenc zenészeink, művészeink, barátaink osztják meg velünk kedvenc zenéiket – Koltay Anna

Mit hallgatsz most?

A magyar DLRM zenekar munkássága a Petőfi TV-s műsorvezetői munkám során került a szemem elé, annyira egyedi, bátor, természetközeli, filozofikus, spirituális lett ez a lemez és a Millasensi című dal is… Merész dolog egy 7 és fél perces dalhoz klipet forgatni, de engem végig visz magával.

Az új Polytrip lemez elejétől a végéig szuper, dallamos, több hatásból merítkező magyar album lett. Ez az első klipjük a lemezhez, még sok ilyet!

Mi a kedvenc rockdalod az idén?

A Stones örök kedvencem, volt szerencsém élőben többször is látni őket, ők az élő történelem. Mick Jaggernek ez a szólódala azért is különleges, mert az elmúlt furcsa pandémiás évünkről is szól, később korlenyomat lesz erre a rendkívüli időszakra vonatkozóan. Dave Grohl pedig egy zseni, kiváló frontember, bírom a humorát és azt, ahogy terjeszti a világban a rock igéjét, akár zenében, akár filmen.

Életed első meghatározó dala?

Ez a dal akkora sokkhatásként ért gyerekként, több, mint 20 évvel a dal születése után is, hogy nem tudtam nem mágikusan vonzódni hozzá. Ugyan magam inkább klasszikusabb rock arcnak tartom, mint punknak, a Pistols volt az, ami először megfogott a rockzenén belül… épp ezért a mai napig meghatározó.

Mire csodálkoztál rá leginkább a ROCK film készítésekor?

Arra, hogy milyen zseniálisan néztek ki a ’90-es években a Black-out tagjai. De a Rocktükör című műsor minden, a filmben is felhasznált archívját imádtam, ahogy a Metal Hammeres Cselőtei-Lénárdtól kezdve a Sex Actionön, Junkieson, és a Sing-Singen át a Lukáccsal készült beszélgetésig is mindent!

Mi az, ami nélkül nem tudsz élni?

A Led Zeppelin a szívem legmélyebb részén foglal helyet. Ezt a dalt hallgattam már tizenévesen is, ha valami bánatom volt… és megnyugtatott. Szeretem a szövegben rejlő kelta mitológiai utalásokat, az energiáját és azt, ahogy gyönyörűen építkezik a dal, nagyon csendesből, a hangos és erős felé… Libabőr!

Kedvenc zenészeink, művészeink, barátaink osztják meg velünk kedvenc zenéiket – Turán Eszter

Mit hallgatsz most?

Viagra Boyst. Bejönnek a svédek és a zenéik. Az elmút évek egyik legmeghatározóbb koncertélménye fűződik ezekhez a svéd jazz-punk őrültekhez, LA-ben láttam őket, és frenetikus koncert volt!

Mi a kedvenc rock dalod az idén?

Éljen az electro-punk, mondjuk nem mintha teljesen érteném ezt a nagyon durva akcentust… Idén ismertem meg a Sleaford Mods-t. Oi!

Életed első meghatározó dala?

Fúúúú.. sok van… de legyen mondjuk ez, mert Magyarországon valahol mindenki depeches, mint, ahogy 12 évesen rám is ez hatott:

Mire csodálkoztál rá leginkább a ROCK film készítésekor?

Az F.O. Systemre. Óbudán, ahol felnőttem, ilyen arcok voltak a nagy elődök, akiknek a zenéit hallgattuk a tini klubban. Respect, hogy ez milyen jó még mindig…

Sex Action – Soha nem hallgattam őket, viszont tudtam mennyire meghatározó zenekar volt. Velük készítettük az egyik legjobban sikerült interjút, a srácok sztorijai frenetikusan viccesek.

Mi az, ami nélkül nem tudsz élni?

Minden, ami reprezentálja a kamaszkorom életérzését a seattle-i zenékben benne van, így nehéz ezek közül egyet kiválasztani, de legyen mondjuk ez. Boldog vagyok, hogy ilyen zenéket hallgatva lettem gimnazista és kerestem a helyem a világban.

A BP Underground – ROCK epizódja elérhető a Cinego kínálatában:

Rock 1. rész

Rock 2. rész

A két Rock rész egyben

Fotó: Barta Imre

Töltsd le az Open Air Rádió appját mobilra a Google Play-ből vagy az App Store-ból, hadd szóljon!

Drum and bass ünnep Goldie-val szombaton az A38 hajón
okt. 12., 15:01
Busta Rhymes megcsinálja a hétvégédet az Open Air Rádión
szept. 23., 16:27
Link interjú Balogh Attilával, a Lazarvs basszusgitárosával
szept. 13., 13:30