A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

LINK INTERJÚ DOM & ROLANDDAL

2017. november 9., 15:03

Talán túlzás nélkül állítható, hogy a Bladerunnaz dj-kollektíva és szervező brigád nélkül ma Magyarországon nem lenne drum and bass kultúra. Az urak közel két évtized alatt az összes nagy és még nagyobb nevű drum and bass dj-t és producert elhozták már nekünk, és a tempó, amit diktálnak partyszervezés terén, nemhogy alább hagyna, egyre csak fokozódik, mint a nemzetközi helyzet. Menetrendszerinti következő giga bulijuk november 11-én, szombaton lesz az Akvárium Klubban, ahol a főszereplő három nehézsúlyú d+b dj és producer lesz: Audio, Digital és Dom & Roland.

Túl sok jelentősége nincs, csak vicces emlék, hogy Dom & Roland első szerzeményeit akkor hallottuk, amikor Magyarországon még nem volt internet, vagy éppen hogy csak elterjedőben volt, ezért sokáig azt hittük, hogy Dom és Roland ketten vannak, aztán egy-két évvel később a Yahoo!-nak (vagy talán a Knowledgemagnak) köszönhetően megtudtuk, hogy nem: Dom egyedül van, csak annyira szereti Roland márkájú samplerét, hogy bevette maga mellé tagnak. Dominic Angas 1996-ban kezdte a szakmát, és mindjárt le is szerződött Rob Playford Moving Shadow nevű kiadójához, mely nevet még most is áhítattal írom le. (A Moving Shadow kiadványai a ’90-es évek közepén, végén olyan minőségi garanciát jelentettek, hogy bele se kellett hallgatni egy-egy lemezükbe, válogatásukba, lehetett vinni egyből haza, és utazni rájuk napokig, hónapokig.) Bár a ’90-es évek közepén, végén, nehézsúlyú drum and bass producerekből nem volt hiány, Dom & Roland szerzeményeit onnan lehetett felismerni, hogy ha megszólaltak, ránk szakadt az ég. Bár 1998-as Industry című első albumát is szerettük, Dom & Roland akkor lopta be magát végleg a szívünkbe és tudatunk legmélyebb bugyraiba, amikor a Moving Shadow 2000-ben kiadta Killabites című dupla, örök érvényű drum and bass válogatáslemezét, amelyet Dom & Roland állított össze és mixelt. Az maga volt a pokoli drum and bass menny: Bad Company, Konflict, Loxy, Decoder, Skynet & Stakka, Digital & Spirit, Ryme Tyme & Trace, Jonny L és a többiek – kész őrület volt.

Dom & Roland később jelentett meg lemezeket a 31 Recordsnál, a Prototype-nál, és a Renegade Hardware-nél, ma pedig saját kiadójánál a Dom & Roland Productionsnél és a Metalheadznél adja ki munkáit – mely mondatot, csak azért írtam le, hogy leírhassam ezeket a neveket.

Eddig hat albumot – Industry (1998), Back for the Future (2002), Chronology (2004), Through the Looking Glass (2008), No Strings Attached (2009),The Big Bang (2011), Last Refuge of a Scoundrel (2016) – készített el, amelyeket ha egymás után hallgatnánk meg, valószínűleg soha többé nem tudnánk a társadalom hasznos tagja lenni. Hogy szombat esti dj-szettje után mennyire tudunk azok maradni, az majd vasárnap kiderül.

A november 11-i megmozdulás további szereplői és line upja:

Audio (RAM RecordsVirus Recordings – UK)
Dom & Roland (Dom & Roland, Metalheadz Recordings – UK)
Digital (Function, Metalheadz Recordings – UK)
Merikan (Blackout, C4C Recordings – IT)
Mindscape (Eatbrain, Blackout)
Mastif (Bladerunnaz)
Migu (Black Hoe)

Kedvenc művészeink, zenerajongóink, barátaink osztják meg velünk kedvenc zenéiket – Dom & Roland

Mit hallgatsz most?

Mi a kedvenc dalod az idén?

Életed első meghatározó dala?

Mi az, amit még soha nem hallgattál meg, de most végre rákerestél?

Mi az, ami nélkül nem tudsz élni?

Facebook eseményoldal.

Drum and bass ünnep Goldie-val szombaton az A38 hajón
okt. 12., 15:01
Busta Rhymes megcsinálja a hétvégédet az Open Air Rádión
szept. 23., 16:27
Link interjú Balogh Attilával, a Lazarvs basszusgitárosával
szept. 13., 13:30