A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Link interjú Little G Weevillel

2021. február 18., 13:13

Hazánk nemzetközi szinten legelismertebb blues-zenésze, Little G Weevil, leánykori nevén Szűcs Gábor, tavaly év végén Play on címmel jelentette meg legújabb nagylemezét, Játssz tovább címmel pedig önéletrajzát. Egyik jobb, mint a másik. Little G az albumot zenekara és vendégművészek társaságában február 19-én, azaz most pénteken mutatja be élő közvetítéssel a Trip hajóról, este 9-től. Reméljük, hamarosan egy színpad előtt állva is láthatjuk majd a műsort.

Little G történetét felesleges lenne itt részletesen taglalni, hisz Gábor saját kezűleg írta meg önéletrajzát, és annyira jó, magával ragadó és lebilincselő a Budapest XVII. kerületéből, a Napkelet utcából (honnan máshonnan?) indult népmesei blues hős története, hogy azt csak elsőkézből szabad elolvasni. (A Muzikum Klubban felvett könyvbemutatót itt nézheted meg.) Röviden összefoglalva: Gábor, mint egy népmesei hős, egy nap mindent egy lapra feltéve, néhány kenyérmorzsával a zsebében elindult Amerikába, és nem New Yorkban, Los Angelesben vagy Chicagóban, hanem a déli államokban, a blues szülőföldjén hódította meg az Új világot.

Fotó: Roger Stephenson

Akármennyire is közhelyes, Gábor története nem azért példaértékű, mert egy kis magyar gyerek elment a nagyvilágba, és óriási sikereket ért el, hanem azért, mert ő is bebizonyította: ha valamit a fejünkbe veszünk, nem hagyjuk magunkat eltántorítani, kurvára kitartóan dolgozunk, akkor minden viszontagság ellenére az élet megnyílik előttünk, és úgy intézi, hogy beteljesíthessük (vágy)álmainkat. Épp ezért a Gábor rendkívül kalandos életét összefoglaló Játssz tovább című könyvet nem csak a blues szerelmeseinek (újabb közhely, igen), vagy a magyar könnyűzene rajongóinak, hanem mindenkinek ajánljuk, akinek valaha akár csak egy álma is volt és ezt megvalósította – és persze azoknak is, akiknek eddig nem sikerült. Little G története örök motivációul szolgálhat.

Little G, zenekara és a lemezen szereplő vendégművészek a Trip hajó színpadáról élő közvetítésben február 19-én mutatják be Gábor új albumát, amely a könyv címéhez igazodva Play on címmel jelent meg. (Itt hallgathatod meg.) Sorrendben hetedik nagylemezén a következő előadók vendégeskedtek: Mohamed Fatima, CéAnne, Jónás Vera, Sena Dagadu, Gál „Boogie” Csaba, Fóris Rita, Andelic Jonathan, a jamaikai származású Dionne Bennett, valamint Európa egyik elsőszámú blues-zenésze, Ian Siegal, akit a Tom Waits-dalokat feldolgozó Braindogs éléről már jól ismerhet a hazai közönség is.

Addig pedig még meghallgathatjuk/nézhetjük, hogy mik Little G Weevil jelenlegi és örök kedvenc zenéit.

 

Kedvenc zenészeink, művészeink, barátaink osztják meg velünk kedvenc zenéiket – Little G Weevil

Mit hallgatsz most?

Jazzmeia Horn – Social Call című lemezét. Most jelölték Grammy-díjra a hölgyet, nem ezért az albumért ugyan, de már ezt is jelölni kellett volna. Egyértelmű zsenialitás.

Mi kedvenc dalod az idén?

Ha saját magamat fényezem az ciki? 2020-ban kiadtuk a Let it Rain című dalt az angol Dionne Bennett-tel. Elég fontos tartalommal bír a szerzemény, még Martin Luther King Jr. is megszólal benne. Büszke vagyok, hogy megcsináltuk.

Életed első meghatározó dala?

John Lee Hooker – Tupelo. Hogy is mondjam. Ennél őszintébb, mélyebb, hitelesebb blues nincs.

Mi az, amit még soha nem hallgattál meg, de most végre rákerestél?

Solly Mahlangu. Dél afrikai gospel muzsika. Egy kenyai ismerősöm mutatta meg anno, eszméletlen energia. Most végre megtaláltam tőle a kedvenc videóm.

Mi az, ami nélkül nem tudsz élni?

Ritmus.

Little G Weevil lemezbemutató koncertjére jegyek itt.

Címlapfotó: Nagy János

Drum and bass ünnep Goldie-val szombaton az A38 hajón
okt. 12., 15:01
Busta Rhymes megcsinálja a hétvégédet az Open Air Rádión
szept. 23., 16:27
Link interjú Balogh Attilával, a Lazarvs basszusgitárosával
szept. 13., 13:30