A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Link interjú Papp Szabival szombat esti Akvárium klubos koncertjük kapcsán

2022. január 24., 2:21

Január 29-én, szombat este az Akvárium Klubban adja évnyitó koncertjét az idén 20-ik (!!!) jubileumát ünneplő Supernem. A négy superman, Papp Szabolcs, Pulius Tibor, Kubányi Bálint és Nagy Dávid nem kisebb mutatványra vállalkozik az Erzsébet téren, minthogy megszabadítja a magyart a balsorstól és víg esztendőt hoz reánk. Aki nem jön, 2022-őt is otthon tölti.

Egészen furcsa belegondolni abba, hogy húsz év telt el azóta, hogy a Supernem megalakult, de ha abba akarnánk belegondolni, hogy mit művelt ez a zenekar magával és a közönségével az elmúlt húsz évben, akkor biztosan a detoxikálóban kötnénk ki. Nekünk, halandó embereknek, akiknek annyi a dolga egy koncert előtt, hogy átmenjünk egy haverunkhoz alapozni, vagy megálljunk egy pultnál, majd befáradjunk kezdéskor a koncertterembe, fogalmunk sincs arról, hogy mennyi meló van húsz év rock and rollban. (Itt ragadnám meg az alkalmat arra, hogy azoknak, akik az elmúlt közel két év lezárásai alatt azzal basztatták kommentekben a zenészeket, hogy menjenek dolgozni, megtudják majd, milyen az élet, azt kívánom, hogy soha többé ne hallgassanak zenét, és nézzék meg, úgy milyen az élet.) Szóval, számunkra felfoghatatlan és egyben ismeretlen az, hogy mennyi energiabefektetéssel jár az, hogy egy zenekar húsz éven át izgalmas, friss, releváns és hiteles tudjon maradni. A Supernemnek ezt – kívülről nézve – olyan könnyedén és magától értetődő módon sikerült véghez vinnie, amilyen könnyedén és magától értetődő módon rendel Pulius Tibi egy sör-unicumot a pultnál. És közben olyan hitelesek és olyan hűek maradtak önmagukhoz és a közönségükhöz, hogy ennél hitelesebbek már csak akkor lehetnének, ha az első próbán meghaltak volna.

Húsz év az 7300 nap. Ezek a csávók csak Supernemként lenyomtak már 7300 napot az életükből. És még mindig élnek. Valami kitüntetést csak ezért megérdemelnének már. A sors úgy hozta, hogy ebből néhány estét én is eltölthettem velük. Az egyik legemlékezetesebb az volt, amikor a Vágóhídon, az R33-ban, ahol sajnos ma már egészen távolinak tűnő időkben, de még nem is olyan régen temérdek zenekar próbált, és ahová bármelyik este be lehetett esni egy koncertre, sokadmagammal statisztaként szerepelhettünk Egy a millióból című számuk klipjének forgatásán. Ez 2013 végén, 2014 elején volt, vagyis decemberben vagy januárban, és kurva hideg volt. A forgatás délután kezdődött. Miután már hosszú órák óta dolgoztak a klipen a szakemberek, és a munka nagyrészt egy betonudvaron, egy kiszuperált Volán-buszban zajlott, mi, statiszták este tizenegy-éjfélre már szétfagyva, kimerülten üldögéltünk a Showbarlangban, ittuk felválta a teát és a whiskey-t, reménytelenül, és vártuk a következő jelenetet, a zenekar meg a kábé 10 fokosra „felfűtött” szomszédos teremben huszonhetedszer játszotta fel ugyanazt a részt a számból, csak, hogy minden a helyén legyen. „Hogy a faszomba csinálják ezt?” – gondoltam magamban, és akkor még nem is sejthettünk, hogy a forgatás reggelig fog tartani. Miután hazamentem, két napig a radiátoron aludtam, és fogadkoztam, hogy soha többé nem iszom, a Supernem tagjainak meg ez csak egy napja volt a 7300-ból. Szóval, több tiszteletet a rockzenészeknek.

A Supernem tehát 29-én, szombaton este nyitja meg nekünk ezt az évet az Akvárium Klubban, (igaz, azt korábban, 2-án megnyitotta már a Rühös Foxi is), addig meg még bőven van időnk megnézni az Egy a millióból klipjét, aztán pedig a frontember, Papp Szabi jelenlegi és örök kedvenc zenéit meghallgatni.

Kedvenc zenészeink, művészeink, barátaink osztják meg velünk kedvenc zenéiket – Papp Szabi, Supernem

Mit hallgatsz most?

Mostanában Nirvanát hallgatok! Valami miatt mindig is éreztem kötődést a Nirvanához, meg Kurt Cobainhez. Elolvastam a nemrég újra kiadott, A mennyeknél súlyosabb című életrajzi könyvét, és beszippantott a Nirvana:)

Mi a kedvenc dalod eddig az idén?

Mivel győzöd le a téli levertséget, depressziót?

Csináljuk az új Supernem lemezt. Kreatív időszakom van, nem csak a zenében, hanem úgy általában; rengeteg dolog érdekel, sokat tanulok, fejlesztem magam és közben remekül szórakozom. A Smashing Pumpkinstól pedig mindig olyan boldog vagyok!

Örök kedvenc rock and roll szerzeményed?

Melyik Supernem számot szereted mostanában leginkább élőben játszani?

Az Akcióember örök koncert kedvenc, jó érzés játszani, annyira pronyó az egész:) Amúgy mindig más dalra flesselek… addig jó, ameddig még lázba hoz a saját zeném!:)

Facebook-esemény

A New Model Army újra támad – koncert az A38-on és best of műsor hétvégén 5-kor az Open Air Rádión
okt. 8., 3:08