A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Link interjú Pintér Miklóssal, a Grungery.hu főszerkesztőjével

2017. november 7., 23:54

A programkínálatot tekintve az ősz egyik legmozgalmasabb hétvégéjén a hazai Pearl Jam rajongók is örülhetnek. A magyar grunge fanok vezetője, múzsája és első számú tartalomszolgáltatója, Pintér Miklós, a Grungery.hu főszerkesztőjének jóvoltából november 11-én az Uránia moziban megtekinthetjük a Pearl Jam idén augusztusban rögzített koncertfilmjét, a Let’s Play Two-t, közvetlenül utána pedig részt vehetünk egy exkluzív Pearl Jam-esten a Kassa hajón. Azok pedig akik az első estéről lemaradtak az Urániában, másnap, november 12-én nézhetik meg a chicagói koncerte(ke)t.

A hazai grunge rajongók leglelkesebb, legszorgalmasabb, legkreatívabb és legkitartóbb képviselője, Pintér Miklós két oldalt is üzemeltet. Egyik a Scream Hello, amely azzal a céllal jött létre, hogy több mint húsz év elteltével újra hazánkban üdvözölhessük a Pearl Jamet, a másik pedig a grungery.hu, amely olyan mélységekben, szélességekben és összefüggésekben foglalkozik a grunge műfajjal, hogy aki ennél is többet akar tudni róla, annak biztosan orvosi segítségre van szüksége.
Miklós a következőket árulta el arról, hogy miként is jött össze ez a Pearl Jam-ünnep, egy héttel az első és utolsó magyarországi PJ-koncert 21. évfordulója előtt.
” Amikor a Pearl Jam hivatalos social media oldalait bejárta a hír, hogy Let’s Play Two címmel, Eddie Vedderék két augusztusi, chicagói koncertjének baseball-jelentekkel kiegészített filmjét dvd-n és bluray-en is kihozza a Pearl Jam, még nem volt szó arról, hogy a világ számos országának mozijaiban is bemutatásra kerülhet az alkotás. Először csak pár észak-amerikai, majd egyre több dél-amerikai, ázsiai és európai dátum jelent meg a zenekar honlapján, közük olyan apró országokkal is, mint Észtország vagy Lettország. A térségünket – akkor még – senki sem képviselte. Még az olyan, a Pearl Jam által gyakran látogatott fővárosok sem, mint Prága vagy Bécs. (Ukrajnában, Lengyelországban és Szlovákiában lett még végül mozipremier.)

Ekkor döntöttem úgy, hogy írok a Pearl Jam rajongói klubján, a Ten Clubon keresztül a menedzsmentnek, hogy mint TC-tag és a seattle-i zenekarokkal foglalkozó magyar weboldal alapító-főszerkesztője, hogyan tudnám elhozni Magyarországra a filmet. Az járt a fejemben, hogy ha még egy mozifilmet sem tudunk elhozni ide, akkor hogyan lehetne esélyünk arra, hogy 21 év után újra élőben láthassuk a zenekart Budapesten? (A Pearl Jam eddig mindössze egyszer, 1996. november 17-én koncertezett Magyarországon.)

A Ten Clubból szinte azonnal válaszoltak, majd pár órával később rám írt a Los Angeles-i székhelyű Abrarorama (az USA legnagyobb független filmforgalmazója) üzletfejlesztési igazgatója, Evan Saxon, hogy a részletekről tárgyaljunk. Evan felkért, hogy a Grungery a Pearl Jammel és az Abramoramával közösen vigye a film hazai sajtókommunikációját, illetve azt javasolta, hogy használjuk „A Grungery bemutatja” előtagot a film elé. Mire az Urániához került a projekt, szinte mindenben megállapodtunk, a gazdasági részében pedig ők egyeztek meg Evannel. Az Uránia hozzáállása igazán példaértékű volt, akarták a filmet, és egy-két nap alatt pontot is tettek a tárgyalások végére. A magyar rajongók Pearl Jam-szeretetére jellemző, hogy az első estére, november 11-re a több mint 400 jegy mindössze három nap alatt gazdára talált!

Azt hallottam, hogy a koncertfilm gyorsan berántja a rajongókat, az eddigi vetítések során nem nagyon tudtak ülve maradni a nézők a mozitermekben.

Érdekesség – folytatja Miklós – hogy Budapesten fogja megtekinteni a filmet egy kanadai barátom, Jason Leung, aki a Pearl Jam rajongók által alapított adománygyűjtő szervezet, a Wishlist Foundation egyik aktivistája, emellett könyvet is írt a földrészeken átívelő Pearl Jam-turné kalandjairól, a Present Tense című dal egyik sorát felhasználva, This All Encompassing Trip címmel. Jason akkora Pearl Jam rajongó, hogy még a zenekar Rock And Roll Hall of Fame beiktatásán is jelen volt idén. De itt lesz egy seattle-i srác is a vetítésen, aki Lisszabonból érkezik majd hozzánk.

Hogy teljes legyen a Pearl Jam hétvége, a november 11-i, szombati vetítés után 22:00 órától egy exkluzív Pearl Jam-Estet ad a legendás magyar grunge-zenekar, a Flop alapítóiból álló formáció. (A tagokkal készült interjú itt olvasható. )

A mindenki által ismert slágerek mellett olyan dalokat játszanak majd, mint a Tremor Christ, az In My Tree vagy a Do The Evolution. Hatalmas buli lesz, nagyon magas szintű zenéléssel, érdemes a hajóra ellátogatnia annak is, aki esetleg lemaradt a vetítésről.”

Kedvenc művészeink, zenerajongóink, barátaink osztják meg velünk kedvenc zenéiket – Pintér Miklós

Mit hallgatsz most?

Black Sabbath: Into The Void
Mindig is nagyon tiszteltem a Black Sabbath-ot, de a zenekar tavalyi búcsúturnéjának budapesti koncertjén olyan szinten letaglózott Tony Iommiék zsenialitása, hogy azóta szinte minden nap bekerülnek a lejátszómba a korai lemezeik. Most is éppen a Master Of Reality és az Into The Void szól a kocsiban.

Mi a kedvenc dalod az idén?

Soundgarden: Room A Thousand Years Wide
Tavaly is ez a dal volt a kedvencem. Akkor azért, mert éppen akkor jártam Seattle-ben, amikor a Badmotorfinger újrakiadása megjelent, és úton-útfélen belebotlottam az albumba. Idén pedig – talán az ismert okok miatt is – minden eddiginél többször kerültek elő a Chris Cornell-életmű darabjai, mégis mindig ehhez a dalhoz találtam vissza. Egyszerű, de rettentően súlyos, húzós dal, Chris orkán erejű refrénjével!

Életed első meghatározó dala

Pearl Jam: Alive
Egy tökéletes dal, a generációnk legfontosabb himnusza. A kevés videóklipek egyike, amit bármikor szívesen nézek meg. Érdekes, hogy először csak az Alive utolsó kétharmadát kaptam el az MTV-n, de ennyi elég is volt ahhoz, hogy eldőljön a sorsom. Számomra mindennek a kezdete!

Mi az, amit még soha nem hallgattál meg, de most végre rákerestél?

Lou Reed & Metallica: Cheat On Me
A megjelenésekor nem érdekelt Lou Reed és a Metallica közös albuma, a Lulu, aztán pár nappal ezelőtt valamiért úgy éreztem, hogy érdemes lenne vele tenni egy próbát. Annyira egységesen lehúzták a kritikák, hogy szinte teljesen biztos voltam abban, hogy fogok benne találni értékes dolgokat. Kizárólag a View-t ismertem róla, aztán ahogyan rákerestem az iTunes-on az egyes dalokra, gyorsan bebizonyosodott, hogy igazam van: itt van például a Cheat On Me. Meg is vettem, azóta is sokat hallgatom!

Mi az, ami nélkül nem tudsz élni?

Mother Love Bone: Chloe Dancer/Crown of Thorns
A tragikusan fiatalon elhunyt Andy Wood vezette Mother Love Bone a legnagyobb kedvencem, a Chloe Dancer/Crown of Thorns – ami valójában két dal összefűzésének eredménye – pedig szerintem a zenetörténet legfinomabban építkező, legszebb szerzeménye. Ha csak egy dalt vihetnék magammal, ez lenne!

Pearl Jam mozifilmek linkjei:

Facebook eseményoldal – első vetítés.

Facebook eseményoldal – második vetítés.

Jegyek.

Pearl Jam-Est – Koncert a Kassa Hajón.

Drum and bass ünnep Goldie-val szombaton az A38 hajón
okt. 12., 15:01
Busta Rhymes megcsinálja a hétvégédet az Open Air Rádión
szept. 23., 16:27
Link interjú Balogh Attilával, a Lazarvs basszusgitárosával
szept. 13., 13:30