A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Link interjú Szűcs Krisztiánnal, mai Kobuci kertes koncertje kapcsán

2022. július 15., 12:33

Vízválasztó címmel jelentette meg első szólóalbumát az ország egyik legkedveltebb, ma már csak emlékeinkben lézető zenekarának, a Heaven Street Sevennek egykori frontembere, Szűcs Krisztián. A kilencvenes-kétezres évek meghatározó alter zenekarának énekes-dalszerzője bizonyos értelemben tovább viszi a HS7 által fémjelzett dalhagyományt, és az indie-gitárpop formátumot. Az albumot ma este mutatja be új együttese élén a Kobuci Kertben, ennek kapcsán kérdeztük meg, hogy miket hallgat most és mindörökké.

Szűcs Krisztián olyan eltűnőművész, aki úgy tud eltűnni a nagyközönség szeme elől, hogy közben mindvégig ott marad. A HS7 feloszlása óta Krisztián félőrült barátaival megalapította a viccprojektnek indult, mára hisztérikus népszerűségnek örvendő Rühös Foxit, készítette egy lemezt NAZA néven Kispál és a Borz és Magna Cum Laude tagokból álló supergroupjával, Szűcsinger néven elhajolt az irodalomba Szálinger Balázs Jószef Attila-díjas költővel, rendszeresen fellép a Budapest Bárral, és amellett, hogy apa lett – amihez ezúton is gratulálunk – még volt ideje Szűcs néven megalapítani saját magát. A néven elmondása szerint négy évet gondolkodott, és azért is jó e művésznév, mert így nem lehet feloszlatni a zenekart – ami például a Rühös Foxi esetében megesik naponta – kétszer.

Az album első kislemezére, a Továbbra Trokán Annával készített klipet, melyet Bruzsa Gábor mellett az a Hosszú Gábor rendezett, aki a zenekar tagja is egyben. A dal zenében és szövegben is összefoglalja a lemez karcos romantikáját.

„A Vízválasztó cím már önmagában is utal arra, hogy olyan időkben élünk, amikor egyénként és közösségként is döntenünk kell olyan égető kérdésekben, amelyeket elődeink még szőnyeg alá söpörhettek, de nekünk már nem lesz módunk erre” – mondja Krisztián.

A dalok hangzásvilága a Szűcs számára mindig meghatározó hatvanas évek beatzenéjétől és John Lennon fixációjától, a hetvenes évek pszichedelikus-pop világán át a 90-es évek eleji indie-rave tánczenei hatásokig rengeteg mindent megidéz. A lemezről és a klipről Krisztián kicsit részletesebb ebben az interjúban beszél, a lenti Link interjúból pedig arról, hogy milyen zenék vannak ma és mindenkor hatással rá.

Kedvenc zenészeink, művészeink, barátaink osztják meg velünk kedvenc zenéiket – Szűcs Krisztián

Mit hallgatsz most?

Többnyire Halász Juditot, Süsüt és Kalákát az élethelyzetemből kifolyólag, de néha becsempészek egy kis 70-es évekbeli német pszichotikumot.

Mi kedvenc dalod az idén?

Őszintén szólva alig hallgatok célzottan zenét már egy ideje, az újakról meg végképp fogalmam sincsen. Inkább hallgatás helyett hallok néha valami jót véletlenül, és akkor örülök. A Fontaines DC is ilyen, ráadásul a csávó Ian Curtis kelta reinkarnációjának tűnik.

Életed első meghatározó dala?

Ehhez nem tudok mit hozzáfűzni.

Melyik az a saját dal, amit mostanában a legszívesebben játszol?

Természetesen az első szólólemezem dalait, ami még a zenekarnak is új, mivel most lesz a második koncertünk.

Mi az, ami nélkül nem tudsz élni?

Hát ilyenből rengeteg van, de ennek a számomra nagyon kedves, és – bár nagyon elhasznált fogalom – tényleg borzalmasan “underrated” zenekarnak adnám ezt, akiknek az énekes-dalszerzője sajnos nemrég tragikusan fiatalon meghalt. Nyugodj békében, Greg Gilbert!

Facebook-esemény

Jézus nemsokára itt lesz, addig pedig itt van nekünk Tom Waits
aug. 17., 12:22
Ilyet még nem láttál, de még láthatsz: James Leg a Veszprémi Utcazene Fesztiválon
júl. 22., 11:43