A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Link interjú Varga Liviusszal – szombaton este Quimby-koncert

2021. február 26., 13:30

„It’s the end of the world, as we know it” – énekelte az R.E.M. 1987-ben, ugyanabban az évben, amikor Maynard James Keenan, még bőven a TOOL megalapítása előtt kiadott egy kvázi kiáltványt, amiben vérfagyasztóan pontosan vetítette előre azt, ami most zajlik körülöttünk. Ebben a kizökkent világban, ahogy Varga Livius, a Quimby másodfrontembere egy korábbi interjújában elmondta, a bátorság, a szolidaritás és a szeretet segíthet mindannyiunknak abban, hogy valahogy felülkerekedjünk a világvége első felvonásán. Szavait igazolva, most, Kiss Tibi sajnálatos kényszerpihenője okán, a Quimby zenész barátai segítenek abban a zenekarnak, hogy február 27-én, szombaton este 8-tól online átnyújthassák nekünk Quimby Plusz-Mínusz címmel készített koncertfilmjüket.

A 2020-as év a Quimby zenekart minden szempontból a szakadék szélére sodorta. Nem csak a világjárvány okozta leállással kellett megküzdeniük, de a frontemberük, Kiss Tibi is kényszerpihenőre vonult. A kívülről érkező és belül megélt feszültségek hatására mindenkiben felmerült a kérdés, hogy egyáltalán van-e közös jövő? A mélyponton túllendülés külső tényezők következménye volt: a barátaik, zenésztársaik segítségével újra erőre kaptak, próbaterembe vonultak és eldöntötték, hogy kapcsolódási pontot keresnek a számukra legfontosabb közeggel: a közönséggel. A járványügyi helyzet miatt, ez most egyedül az online térben tud megvalósulni. Így született meg a Quimby Plusz-Mínusz Koncertfilm.

Egy aktív zenekar számára az élő koncertek hiánya, a próbák elmaradása az egymásról való leépülést eredményezi. Alkotni, zenélni kell, hogy frontemberüket egy összeszokott csapatba tudják visszavárni – erre Tibi is áldását adta, amikor rehabra vonult. Azonban a próbák során sem Liviust, sem Dódit nem vitte rá a lélek, hogy Tibi dalait elénekelje, ezért hozzájuk közel álló zenészeket kértek fel erre a feladatra, akik azonnal igent is mondtak az együttműködésre. A koncertfilmben közreműködik Pásztor Anna és Pásztor Simi az Anna & The Barbies zenekarból, Bodor Áron, az Esti Kornél frontembere, Lukács Laci és Sidi a Tankcsapdából és Papp Szabi, a Supernem énekese, akik a saját képükre alakítottak néhány jól ismert Quimby slágert. A végeredmény minden esetben új és izgalmas lett. A vendégekkel való közös örömzenélésben óriási energiák szabadultak fel, amelyek közel egy éve forrongtak a felszín alatt.

A Quimby tagjai nem először élik át frontemberük hiányát. Az elmúlt 12 hónapot meghatározó bénító tehetetlenség a barátjuk iránt érzett aggodalomból is fakad, és emiatt személyes ügyüknek is érzik a függőséggel való harcot. Éppen ezért a koncertfilm bevételéből a Mérföldkő Egyesület Rehabilitációs Otthon munkáját szeretnék segíteni. Aki támogatói jegyet vált a Quimby Plusz-Mínusz koncertfilmre, rendhagyó módon nem a zenekart támogatja, hanem egy olyan intézmény munkáját, mint amilyenben Tibi jelenleg is a felépülésére koncentrál.

Tibi nélkül nem teljes a Quimby, ezt senki nem vitatja. A zenekar abban bízik, hogy a közönség is érzi, hogy minden, ami most történik körülöttük az a Tibiért is történik, akit aktívan várnak vissza a csapatba.

A koncertfilm kapcsán Liviust arra kértük, ossza meg velünk jelenlegi és örök kedvenc dalait, előadóit. Íme.

Kedvenc zenészeink, művészeink, barátaink osztják meg velünk kedvenc zenéiket – Varga Livius, Quimby

 Mit hallgatsz most?

A nyolcadikos növendékeim hívták föl rá a figyelmemet.

Mi kedvenc dalod az idén?

Zuhogó eső, meleg, szabadtér, kongázás, éneklés… hmmm, még emlékszem…

 Életed első meghatározó dala?

…nem talàlom, de az óvoda folyosóján énekeltem igen hangosan udvarra vonulás közben. Aznap reggel hallottam a rádióban. Ilyesmi: ayipapaaapaa ayipapaapaaa kórus és mögötte magas női hang??? Valami disco lehetett…

Aztán körbetelefonáltuk Budapestet, jó pár embernek előadtuk a Livius által telefonban elénekelt néhány furcsa taktust, majd némi  dalolászás után egy élő Shazam azonosította a szerzeményt. Livius nagyon hálás is volt érte, és megrohanták a gyerekkori emlékek. Íme a dal:

Mi az, amit még soha nem hallgattál meg, de most végre rákerestél?

Általános iskolában tanultam, általános iskolában tanítom.

Mi az, ami nélkül nem tudsz élni?

Első gimi óta a kedvencem, soha semmi nem került a helyére. Kiss Tibi mutatta, neki meg a bátyja, Kiss Endi. Ez a zene szerelem. Több. Élettárs.

A Quimby Plusz-Mínusz koncertfilm a jegy.hu oldalán érhető el február 27. 20:00 órától másnap 22:00 óráig az alábbi linken: Quimby-jegyek.

Drum and bass ünnep Goldie-val szombaton az A38 hajón
okt. 12., 15:01
Busta Rhymes megcsinálja a hétvégédet az Open Air Rádión
szept. 23., 16:27
Link interjú Balogh Attilával, a Lazarvs basszusgitárosával
szept. 13., 13:30