A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Link interjú Vastag Gáborral, (többek között) Frenk gitárosával

2017. október 18., 16:16

Frenk (zenekarával) Budapesten legutóbb augusztus végén, a Kobuci-kertben adott sokáig emlékezetes koncertet. Ezúttal, október 20-án, pénteken egy eggyel még intimebb közegben, a Muzikumban fogja előadni lehengerlően jó szerzeményeit nemrégiben alakított új zenekara élén. Bár péntek este is rengeteg program van a fővárosban, aki még nem látta őt élőben, annak mindenképp ajánljuk, ha jót akar magának.

Fotó: Bende Csaba

Frenkről legutóbb hosszabban Kobuci-kertes koncertje után írtunk ,így most egy olyan gitáros kerül sorra, aki nem csak Frenk gitárosa, hanem még jó néhány zenekar oszlopos tagja és zenei megfejtője: Vastag Gábor.

Gábor igazi reneszánsz ember: nem csak gitáros, hanem dalszerző, hangmérnök és producer is – többek között a Quimby hangmérnöke és A Kutya Vacsorája zenei producere –, valamint a Sounday Hangstúdió alapítója. Zenei pályafutását 12-13 évesen kezdte Salvador nevű általános iskolai zenekarával, amelyben már saját számokat írt. Főbb inspiráció a Beatles, a Pink Floyd, a Led Zeppelin voltak, de imádja Frank Zappa eklektikus világát is. Ebből logikusan következik, hogy később tagja lett a Doors emlékzenekarnak, majd kétezerben barátaival megalapította a The Cosmic Debris Bandet (egy Frank Zappa emlékzenekart, amely 2000 és 2015 közt működött.)
Emellett szerepelt az Üllői Úti Fuck-ban, és szerepel quimbys barátai szólóprojektjeiben: Gerdesits Faszi Marlboro Manjében, Balanyi Szilárd kísérőzenekarában, és Varga Livius A Kutya Vacsorája nevű zenekarában.

Továbbá tavaly Vasicsek ’Öcsi’ Jánossal megalapították az AkiMer formációt, javarészt a Frank Zappa tribute zenekar tagjaiból, akikkel már saját szerzeményeket játszanak.

Végül: az idén még összehoztak Kiss Tibivel egy Aranyakkord nevű projektet is, és Frenk is őt kérte fel legújabb kísérőzenekara gitárosának és vokalistájának.

És hogy milyen zenéket hallgat ez az egyszemélyes zenegyár? A péntek esti, Muzikumban tartandó Frenk koncert előtt még bőven van időnk tanulmányozni Gábor mostani és örök kedvenc zenéit.

Mit hallgatsz most?

Keverem az új Budapest Bár lemezt, úgyhogy épp’ azt.

Mi a kedvenc dalod az idén?

Életed első meghatározó dala?
7-8 éves lehettem, mikor először láttam ezt a klipet. Emlékszem, álltam a nagyszoba közepén földbegyökerezett lábakkal, és rázott a hideg. Akkor még nem értettem, mi történik velem, csak egyszerűen úrrá lett rajtam egy hihetetlenül vonzó, bizsergető érzés. Ma már tudom. Abban a pillanatban érintett meg a ZENE…

Ezt a dalt tanultam meg először gitáron. 13 éves voltam, és nagyon lelkes. Ahogy megvolt, rohantam a nappaliba, előadni a szüleimnek.

De rögtön, ez idő tájt beütött ez is: Led Zeppelin: The Song Remains the Same.

Rongyosra néztük a videókazit, amin a koncertfilm volt.

Mi az, amit még soha nem hallgattál meg, de most végre rákerestél?

Mi az, ami nélkül nem tudsz élni?

Konkrétan a ZENE nélkül. Aktív zenészként, hangmérnök-producerként, ez az, ami körülvesz minden nap. Ez az, ami energiát ad. A gyökerekből táplálkozó, állandóan megújuló energiaforrás, ami gondoskodik róla, hogy egyik nap se legyen ugyan olyan mint a másik.

Álljon itt egy gyöngyszem a magyar könnyűzene oly színes láncfüzéréről:

Facebook eseményoldal.

Drum and bass ünnep Goldie-val szombaton az A38 hajón
okt. 12., 15:01
Busta Rhymes megcsinálja a hétvégédet az Open Air Rádión
szept. 23., 16:27
Link interjú Balogh Attilával, a Lazarvs basszusgitárosával
szept. 13., 13:30