A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Meglepő hír: fotókat tett közzé az amerikai kormány a Wu-Tang Clan albumáról, amiből csak egy van a világon

2022. január 6., 16:03

A világ egyik legveszélyesebb zenekara, amellyel nem érdemes baszakodni, 2015-ben kiadott egy olyan szuper deluxe, díszdobozos albumot, amiből összesen csak egy példány készült. A szó szerint egyedülálló albumot, a Once Upon a Time in Shaolint aztán lefoglalta amerikai kormány, és most képeket közölt róla.

A Once Upon a Time in Shaolint azzal a céllal készítette RZA és brigádja, hogy az olyan unikális darab legyen, mint mondjuk egy Picasso festmény. „Amikor az ember megvesz egy festményt vagy egy szobrot, akkor azzal nem a jogot veszi meg arra, hogy másolatot készítsen róla, hanem magát csak a műalkotást – mondta a Wu-Tang Clan főnök, RZA. – Ha valaki egy Picasso festmény tulajdonosa, az nem jelenti azt, hogy printeket vagy reprodukciókat árulhat belőle, csak azt, hogy ő az eredeti darab tulajdonosa. És ez a Once Upon a Time in Shaolin isegy unikális műalkotás, nem pedig egy CD, amiről másolatokat lehet készíteni.”

A jelentések szerint a 128 perces, 31 dalt, valamint egy 175 oldalas, bőrkötésű szövegkönyvet (és egy eredetiséget igazoló oklevelet) tartalmazó albumot, elnézést, műalkotást, a zenekar 2015-ben elárverezte, azzal a kikötéssel, hogy 88 évig nem kerülhet a nagyközönség elé. Egy Martin Shkreli nevű üzletember vette meg a lemezt 2 millió dollárért, akiről nem sokkal később kiderült, hogy egy igazi féreg: ő volt az a rohadék, aki megvette a Daraprim nevű gyógyszer értékesítési jogait, mely gyógyszer AIDS-betegek életét menthette volna meg. Ha nem Shkreli nem emelte volna fel az árát ötezerszeresére. Az ügyből természetesen botrány lett, majd Shkrelit le is tartóztatták csalásért, 2018-ban vagyonát elkobozták, és azzal együtt a Wu-Tang albumát is. A zenekar persze nem örült a fejleményeknek. Mármint annak, hogy pont Shkrelihez került az album, aztán meg a törvény kezébe. Erről RZA többször is beszámolt, legutóbb itt:

Az amerikai kormány US Marshals ügyosztálya aztán 2021 júliusában eladta az albumot egy meg nem nevezett vevőnek 4 millió dollárért. (A New York Times később kiderítette, hogy az új tulajdonos a kriptovalutában utazó PleasrDAO cég.)

Aztán nemrég az információszabadság törvényre hivatkozva a Buzzfeed News és a Motherboard kikérte a kormánytól az eladásra vonatkozó információkat, illetve az eladást igazoló számlát. Így kerültek a nyilvánosság elé fotók az albumról, szám szerint 54, amiket itt nézhettek meg. A dokumentumokban lefektették, hogy az új tulajdonosra ugyanazok a feltételek vonatkoznak, mint az előzőre: azaz mutogatni szabad a dobozt, de másolatokat készíteni róla tilos. Az nem világos egyelőre, hogy ezzel újraindult-e a 88 év várakozási idő. Ha igen, akkor még 2109-ig várni kell, ha nem, akkor viszont már 2103-ban meghallgathatjuk Once Upon a Time in Shaolint.

Szóval, igaz a mondás: Wu-Tang Clan Ain’t Nuthing Ta Fuck Wit.

Link interjú Balogh Attilával, a Lazarvs basszusgitárosával
szept. 13., 13:30
Két koncert, ami mindenkinek bejött: Depeche Mode és Iggy Pop
júl. 31., 18:17
Ilyen volt Szűcs és Frenk közös estje a Kobuciban
júl. 17., 17:53