A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Nézd meg közelről a világ egyik legkiemelkedőbb techno DJ-jét, Deborah de Lucát pénteken az Akváriumban!

2022. március 31., 17:35

A világ egyik legsikeresebb és legvonzóbb női techno DJ-je, az olasz Deborah De Luca április 1-én, péntek este az Akvárium Klubban lép fel, és szettjével tutira órákra elfeledteti velünk, nem csak az elmúlt két évet, hanem azt is, hogy megszülettünk és hogy egyszer meghalunk.

„Na, ma nagyon jó kedvem van, teremtek akkor, mondjuk, egy szuperszexi olasz DJ lányt, hadd örüljenek az emberek odalent” – gondolta magában egy napon Isten, majd 1980-ban megszületett Deborah de Luca Scampiában, Nápoly azon igen durva negyedében (a 8. kerületében), amit a helyi szervezett bűnözésről szóló, elég súlyos Gomorrah című sorozatból ismerhetünk. Miután Deborah elvégezte az általános iskolát, a szülei Észak-Olaszországba költöztek, hogy munkát keressenek. Deborah gimnáziumba járt, utána divattervezőnek tanult, aztán egy klubban táncosként dolgozott, majd elkezdte érdekelni a DJ-zés, amit közönség előtt, élőben gyakorolt – ami igen hálátlan dolog tud lenni, de Deborah ragaszkodott ahhoz, hogy egyedül tanulja ki a szakmát. Mindössze három éve szerződött le egy ügynökséghez, előtte tizenkét éven át egyedül építette fel a karrierjét, saját jó és rossz döntéseiből okulva jutott el oda, hogy már hosszú ideje a világ minden tájára hívják DJ-zni, és szettjei sokmilliós nézettséget produkálnak a neten.

Itt van például egyik kedvenc fellépésünk tőle, amit öt évvel ezelőtt rendezett és vett fel a Cercle nevű brigád Franciaországban, és amelyet eddig laza 28 milliószor tekintettek meg.

Deborah egy észak-olaszországi tengerparti kisvárosban, Riccionéban táncolt egy klubban, ahol miután egy veronai klubtulajdonos megtudta, hogy DJ-karrierről álmodik a lány, meghívta őt a saját szórakozóhelyére zenélni, és ugyannyi pénzt ajánlott neki, amennyit táncosként keresett. Annyira lámpalázas és ideges volt első fellépésén, hogy szinte semmire sem emlékszik belőle, de a tulaj utána bátorította őt, hogy folytassa csak a DJ-zést. Bár túl sok oka nem lenne rá, azt nem tudni, hogy Deborah azóta is lámpalázas-e a fellépésein, de az biztos, hogy az egyik legvonzóbb dolog benne az (ahogy az a kastélyos videón is látszik), hogy egészen visszafogottan (de mégis átéléssel és őszinte lelkesedéssel) mozog a zenére, és ebben a visszafogottságban van valami kimondottan bájos és, hát, jobb szó híján: szexi. Pláne a mai világban, ahol minden annyira túl van már tolva.

Azt kár lenne tagadni, hogy Deborah nyilván a kinézetének is köszönheti a sikerét, mert ha úgy nézne ki, mint mondjuk Mr. Bean női kiadásban, nyilván ritkábban hívogatnák a világ legszebb helyszíneire DJ-zni, de attól is szimpatikus a hölgy, hogy sem a külsejére, sem a sikereire nem játssza meg magát. Szerényen és alázattal tekint az eddig elért eredményeire. Tavaly előtt az egyik legrégebbi és legnívósabb elektronikus zenei magazinnak, a Mixmagnek adott interújában, annak kapcsán, hogy a szülővárosában felvett szettjét néhány hét alatt ötmillióan nézték meg, azt mondta: „Hogy őszinte legyek, mindig meglepnek azok a dolgok, amiket elérek, és nem hiszem, hogy valaha is teljesen hozzá fogok tudni szokni a sikerhez. De lehet, hogy jobb is így, mert ez segít két lábbal járni a földön, és élvezni minden egyes lépést.”

Pedig aztán nem sokan mondhatják el magukról, hogy például itt DJ-ztek:

Deborah a húszas évei közepén költözött vissza Nápolyba, 2011-ben jelentette meg első saját számait, majd 2013-ban Sola_mente Records néven megalapította saját kiadóját, és kiderült róla, hogy producerként ugyanolyan tehetséges és izgalmas, mint DJ-ként. Számtalan kislemez és EP után 2018-ban jelentette meg első nagylemezét Ten címmel, majd a kovid miatt némi csúszással 2020 augusztusában a másodikat She Sleeps címmel, és nagyjából ezzel egyidőben lépett fel szülővárosában, a Gomorrah valós díszletei előtt egy épület tetején. Lenyűgöző megmozdulás volt ez is:

És ha már a lenyűgöző megmozdulásoknál tartunk: bár Deborah tényleg a világ legelképesztőbb helyein lépett már fel (például a siófoki Plázson is), annál menőbbet és nagyobb dicsőséget, mint hogy valaki nápolyiként DJ-szettet játsszon (élő streamen, és nyilván a járvány miatt teljesen üres) Diego Armando Maradona stadionban, elképzelni sem tudunk.

Bár tisztában vagyunk vele, hogy az emberek általában a technót vagy imádják vagy gyűlölik (vagy egyeseket hidegen hagy), mégis azt mondjuk azoknak, akik még soha nem voltak techno partyn, de esetleg fogalkoztatja őket a gondolat, hogy Deborah de Lucával veszítsék el techno-szűzességüket péntek este az Akvárium Klubban, mert ott is hatalmas bulikat szokott tolni. Nem fogják megbánni, maximum soha többé nem lesz kedvük visszamenni dolgozni, csak techno partyra járni.

Facebook-esemény

Még több videó itt: Deborah de Luca YouTube.

Drum and bass ünnep Goldie-val szombaton az A38 hajón
okt. 12., 15:01
Busta Rhymes megcsinálja a hétvégédet az Open Air Rádión
szept. 23., 16:27
Link interjú Balogh Attilával, a Lazarvs basszusgitárosával
szept. 13., 13:30