A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Return of the Tres – a latin hip-hop királyai újra Budapesten!

2017. szeptember 5., 6:31

A kaliforniai Delinquent Habits azok közé a zenekarok közé tartozik, amelyről egyszerűen nem lehet elképzelni, hogy valakinek ne tetszene. Aki valaha volt már napon és legalább egy hip-hop számot hallott már életében, az biztos, hogy Delinquent Habits rajongó, csak még nem tudja. Szeptember 5-én viszont megbizonyosodhat róla élőben, Budapesten, az Instantban.

A két MC, Kemo The Blaxican és Ives Irie, valamint egy dj/producer, O.G. Style által 1991-ben, East Los Angelesben alapított, egészen konkrét nevű zenekar (bűnözői szokások) már első lemezén, a ’96-os Delinquent Habitsen annyira tökéletesre gyúrta a produkciójukat jellemző, egyenként is vonzó komponenseket, hogy azok még ma is ugyanolyan izgalmakat képesek okozni, mint huszonegy évvel ezelőtt. Egyszerű, de nagyszerű, vastag, nehéz, de mégis kurva laza hip-hop alapok, a Cypress Hilléhez mérhető tökéletes spangol rappelés, zseniális hangulatú mexikói hangminták, megfelelő mennyiségű keménykedés, némi humor, némi érzelem, áthatóan füstös bulihangulat, borzalmasan szexi női énekhang (Thee Michelle Belle-é, aki sajnos azóta nem tagja a csapatnak), és a sötétségen is átsütő napfény – nagyjából ez jellemzi a három delikvens tartós függőséget okozó zenéjét. (A Cypress Hill-hasonlat egyébként nem csak megunhatatlanul jó spanglish szövegelésük és a két zenekar közti zenei, attitűd-, származás- és lakóhelybeli párhuzamok miatt él, hanem nyilván azért is, mert első két albumuk egyik producere Sen Dog volt, aki számos dalukban is közreműködik.)

A hibátlan debütálás után a Delinquent Habits sokáig megbízhatóan szállította az anyagot, egymás után érkeztek a jobbnál-jobbnál slágerekkel teletűzdelt, szuper funky lemezek (Here Come the Horns, 1998, Merry-Go-Round, 2000, Freedom Band, 2003), amiktől simán honvágyunk lehetett Kalifornia és Mexikó iránt, akkor is, ha sosem jártunk arra, (ha meg igen, akkor duplán), aztán 2003-ban a két MC különvált, és szólóban folytatta. 2008-ban mégis Delinquent Habitsként léptek fel a Szigeten (amit egyébéként honlapjukon külön meg is említenek), majd két közös, független kiadásban megjelent lemez (New & Improved, 2006, Common Man, 2009) és dj-jük, O.G. Style kiválása után eltűntek a radarunkról.

Aztán legnagyobb meglepetésünkre és megelégedésünkre a Delinquent Habits két alapító tagja (a 2011-ben bevett DJ Invincible-lel kiegészülve) idén tavasszal egy egészen kiváló új albummal tért vissza. A március 2-án megjelent It Could Be Round Two-t egy California című instant gigaslágerrel vezették fel, amely már most 7, 22 millió megtekintésnél tart a YouTube-on, és hogy minden stimmeljen, természetesen szerepel benne Sen Dog is. A szám egyébként az egyik legismertebb és leghíresebb amerikai folk dal, a This Land Is Your Land Sharon Jones & The Dap Kings-féle feldolgozására épül (ha érzékeim nem csalnak), és a refrénben hallható „California” hangmintát is Sharon Jones-tól vették. Mindkettő lehengerlő feldolgozás. (Az eredeti változatot egyébként Woody Guthrie írta 1940-ben, és Bruce Springsteen egy koncertjén egyszer azt mondta az originál verzióról, hogy „valószínűleg ez a legnagyszerűbb dal, amelyet valaha Amerikáról írtak.”)

Az It Could Be Round Two (Ez lehetne a második menet) cím saját megfejtésben vélhetőleg arra utal, hogy a két alapító tag visszatért a kiinduló ponthoz, és ez az album lehetne akár a Delinquent Habits című debütáló albumuk után a második menet. És ez a visszatérés távolról sem önismétlés és nosztalgiázás, hanem egyértelmű, remekül hangszerelt, szórakoztató, minden tekintetben kielégítő folytatás. Valahogy így illik visszatérni közel tíz év után.
A Delinquent Habits szeptember 5-i fellépésére kedd (ma) délután 3-ig jegyek még kaphatók a Wave lemezboltban.

Várható menetrend az Instantban: (pontos kezdés!)

20:00 kapunyitás

20:00–20:20 Loco

20:30–21:10 Györemix!

21:30 Delinquent Habits

Facebook eseményoldal.

Drum and bass ünnep Goldie-val szombaton az A38 hajón
okt. 12., 15:01
Busta Rhymes megcsinálja a hétvégédet az Open Air Rádión
szept. 23., 16:27
Link interjú Balogh Attilával, a Lazarvs basszusgitárosával
szept. 13., 13:30