A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Stereo MC’s: tömeghipnózis az Akváriumban

2015. május 18., 8:00

Május 30-án az Akvárium Klubban lép fel a brit elektronikus tánczene egyik meghatározó zenekara, a Stereo MC’s. Még az is lehet, hogy elérhető távolságban az év egyik legnagyobb buliját prezentálják.

A harminc (!) éve alakult Stereo MC’s úgy volt a 90-es évek hangzásvilágának egyik prominens alkotóeleme, hogy a 90-es években mindössze egy albumot adtak ki. Az 1992-ben megjelent klasszikus Connected a 90-es évek eleji sűrű pesti éjszakai életnek állandó filmzenéje volt.

Bármerre járt az ember, az összes házibulin és klubban a Connected, a Step It Up, a Ground Level és Creation szólt – jó, talán a Majakovszkij (ma Király) utcai Tüzesvíz nevű rockkocsmában nem.

A Stereo MC’s hip-hopból, dubból, korai funkból, elektronikából és némi rockból és soulból gyúrt elegye, amit vastagon megmártottak a ’80-as évek végi brit rave hangzásban olyan egyedi és ellenállhatatlanul hipnotikus soundot produkált, ami olyan sokáig előtérben maradt, hogy kis túlzással szinte senkinek nem tűnt föl, hogy a Connected megjelenése után gyakorlatilag kilenc évre eltűntek. Igaz, készítettek közben egy-két remixet, többek között Madonnának és a Jungle Brothersnek, és kiadtak egy mixlemezt a DJ-Kicks sorozatban, de albumot újra csak 2001-ben jelentettek meg.

A Deep, Down & Dirty minden idők egyik legerősebb visszatérő albuma lett. Szinte meglepő volt, hogy tudták úgy megtartani a Stereo MC’s-es soundot, hogy közben teljesen friss is volt a hangzás. Egy koszos, lüktető, lendületes, organikus, mély, és gyönyörűen csillogó remekmű a Deep, Down & Dirty – amivel egyébként az akkor újraalakuló Jane’s Addiction előzenekaraként turnéztak. Szép turné lehetett az is. Csakúgy, mint az 1990-es amerikai körút a Happy Mondays-zel. Mondjuk, ha az embernek olyan haverjai vannak, mint Shaun Ryder és Perry Farrell, akkor ne csodálkozzon, ha úgy néz ki, mint egy nem is olyan jó karban lévő csontváz.

A Connected nem a semmiből jött. A két első nagylemezük, a már címében is erős kinyilatkoztatással bíró, 1989-es 33-45-78 (mely bűvös számok természetesen a lemezjátszók fordulatszámait jelölik), és az első világslágert (Elevate My Mind) produkáló 1990-es Supernatural tökéletesen jelezték, hogy valami nagy dolog van készülőben. Sok év kihagyás után az első három lemezt újra hallgatva elmondhatjuk, hogy az albumok közel sem öregedtek annyit, mint a hip-hop-sámán mozgású frontember, Rob Birch. Igaz, ahhoz képest, hogy már 30 éve nyomja az ipart, 54 éves, és hogy olyan haverjai vannak, amilyenek, még örüljünk neki, hogy él.

https://www.youtube.com/watch?v=AVC25rhBGVQ

A Deep, Down & Dirty megjelenése óta kiadtak egy best of-ot, három kiváló nagylemezt (Paradise, 2005, Double Bubble, 2008, Emperor’s Nightingale, 2011), egy live albumot (Live at the BBC, 2011), tavaly pedig megjelentettek egy tíz lemezes box setet, amely a teljes életművet tartalmazza, (aminek kapcsán tavaly jártak Budapesten), úgyhogy lesz mit ünnepelni május 30-án.

Szerző:
Drum and bass ünnep Goldie-val szombaton az A38 hajón
okt. 12., 15:01
Busta Rhymes megcsinálja a hétvégédet az Open Air Rádión
szept. 23., 16:27
Link interjú Balogh Attilával, a Lazarvs basszusgitárosával
szept. 13., 13:30