A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Újabb időutazás az A38-on: húszéves az első magyar lovas űrhajós

2016. szeptember 23., 6:47

Húszéves jubileumát ünnepli idén az Anima Sound System Hungarian Astronaut című albuma, a zenekar lelke és motorja, Prieger Zsolt pedig az ötvenediket, ennek örömére az A38 hajó péntek este egy nagyszabású rendezvénnyel, az Anima koncert mellett húsz hazai DJ részvételével folytatja lemezújrajátszó sorozatát.

Fotó: Somay Márk

Keveseknek adatik meg, hogy az A38-on a magyar underground DJ-társadalom krémje ünnepelje őt ötvenedik születésnapja alkalmából, de kevesen is tettek annyit a magyar könnyűzenéért, mint Prieger Zsolt. Az Anima Sound System alapítója az a fajta örökmozgó érző-gondolkodó-alkotó zenei polihisztor, akiből ha lenne húsz ebben az országban, itt minden nap forradalom lenne.

Az A38 (mely kulturális központot anno egyébként pont Prieger Zsolt és Palotai Zsolt avatott fel egy üveg pezsgő rituális elengedésével) két éve indította el azt a koncertsorozatát, amelyen emblematikus magyar előadók adják elő emblematikus, valamilyen jubileumot ünneplő nagylemezüket elő elejétől a végéig. A Pesti Estek keretében láthattuk már például a Bootsie Triót, a Kampec Dolorest és az Anima Sound Systemet, akik tavaly huszadik évfordulója alkalmából Shalom című albumukat adták elő, most, 23-án, pénteken pedig a nagy sikerre való tekintettel az 1996-ban megjelent Hungarian Astronautot állítják színpadra, eredeti felállásban.

Az Anima koncert után kb. húsz hazai DJ ünnepli tovább az életet és Zsoltot, köztük Palotai, Beta, Polaraize, Metha, Zomblaze, Nora Matisse és Bernáth Péter.

Az ünneplésen és a nosztalgián túl sokkal fontosabb az, hogy ennek a sorozatnak köszönhetően az újabb generációk is beleláthatnak a múltba, és ha nem is élhetik át azt, hogy milyen volt Magyarországon a rendszerváltás utáni zenei és kulturális forradalomban élni, egy rövid időutazást azért tehetnek. A ’90-es években megjelent Anima Sound System lemezek – Anima001 (1994), Shalom (1995), Hungarian Astronaut (1996), Anima (1997), Közel a Szerelemhez (1999), Mariguána Cha-Cha-Cha EP (1999) – nemcsak aláfestői voltak a kornak, hanem maguk is a korszellemet képezték. Hangzásukban, zenei, nyelvi megoldásaikban és persze világlátásukban, amit most hirtelen a legegyszerűbben Seress Rezsőt idézve lehet a legkönnyebben összefoglalni: „Szeressük egymást gyerekek, hisz minden percért kár!”
Anima Sound System: Hungarian Astronaut20, Preiger50

A38
Szeptember 23. péntek, 21.00

Facebook esemény.

Addig pedig: Csángó

Szerző:
Címkék: , ,
Drum and bass ünnep Goldie-val szombaton az A38 hajón
okt. 12., 15:01
Busta Rhymes megcsinálja a hétvégédet az Open Air Rádión
szept. 23., 16:27
Link interjú Balogh Attilával, a Lazarvs basszusgitárosával
szept. 13., 13:30