A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Zagar: Szezon. Eastern Sugar – 15 éves jubileumi koncert az A38-on

2019. szeptember 26., 19:48

Az A38 hajó album-újrajátszó koncertsorozatának következő felvonásában a Žagar 15 évvel ezelőtt megjelent filmzenéjét, a Török Ferenc rendezte Szezon című filmhez készült Eastern Sugart hallgathatjuk meg elejétől a végéig, és forgathatjuk le rá saját mozinkat. Érdekes, jóleső időutazás vár ránk.

Volt egy már-már mágikusnak nevezhető korszaka a magyar könnyűzenei életnek, amikor a 90-es évek kínos fiú- és lánycsapatai után az évtized végén és az ezredforduló elején, mondhatni váratlanul, egyre másra tűntek fel a mainstreamtől egészen eltérő, elektronikus, bártan kísérletező, értelmes pop vagy nem popzenét játszó előadók, zenekarok, akik, amelyek főleg az akkor menő stílusokból, easy listeningből, hip-hopból, house-ból, drum and bassből, kísérleti electronicából merítettek és gyúrták ki saját hangzásukat, zenei világukat. Ez a változás nagyrészt a Tilos Rádiónak és holdudvarának, az Ugar kiadónak és Széll Lászlónak, valamint az Underground Recordsnak és Tommyboynak volt köszönhető. A Tilos és egyéb fontos acid party szervezőknek hála egészen új szubkultúra jött létre Budapesten és Magyarországon, a fiatalok a szórakozás egy egészen új, sokkal kötetlenebb, szabadabb formáját ismerhették meg, valamint természetesen és elsősorban az ott megszólaló – használjuk újra ezt a szót – mágikus zenéket. Minden bizonnyal erre a jelenségre és zenei szubkultúrára jött reakcióként magyar zenészek/előadók/hálószoba-producerek részéről az a kisebb zenei forradalom, ami a 90-es évek végén, 2000-es évek legelején zajlott. A teljesség igénye nélkül, az Underground / Juice Records legendás válogatásán, a Future Sound of Budapest-sorozaton ekkoriban tűnt fel Cadik, Marcel, Peter Garam, Yonderboi, Titusz, Duel, Andrew J., Karányi Dani, Modul (aka Mango), Az Árral Szemben, Mirque i Miro, és sokan itt hallották először az Anima Sound Systemet is. Az Ugarnál pedig jobbnál jobb lemezekkel rukkolt elő Yonderboi, a Žagar, DJ Bootsie, Marcel, Deutsch Gábor és az Amorf Ördögök.

Ebből a kultúr- és zenei körből nőtt ki tehát a Žagar is, mely zenekar 2002-ben adta első – mindjárt tökéletes helyzetjelentését – Kelet-Közép-Európából Local Broadcast címmel. Csodálatosan úszó hangok, hangulatok, sodró, hömpölygő dalok, kavargó érzelmek, izgalmas, friss, de távolról mégis ismerősnek tűnő képi és hanghatások, hangminták és művészi kivitelezés – címszavakban ez volt a Local Broadcast, ami egyszerre volt korlenyomat és egyszerre határozta meg azt a kort, amiben éltünk – és emelt is ki minket belőle.
Ennyi év távlatából már nem meglepő, hisz tudjuk, hogy a Žagar egy állandóan megújuló zenekar, ám 2004-ben mégis hatalmas meglepetés volt az Eastern Sugar című album, amely – oké, hogy soundtrack volt, a Szezon című, Török Ferenc rendezte, szintén korszakos filmé – merőben eltért az első lemez zenei és hangulati világától. Bombasztikus nyitány (Train); rockos- popos sláger Ligeti Gyuri előadásában (Eastern Sugar); John Lee Hookert idéző electro-blues dal és eksztázis délben (Karcag Blues); zseniális groove-on lüktető, szintén bluesos utazás, némi indie pop attitűddel (Where an other Sun Shines); ironikus, vicces, pörgős, űrjazzes etűd (Miss Balaton); laza, nyári funky sexy lounge Senával (Just for Fun); szemüveg eldobós, pattogós, tört ütemű uptempo lebegés (Party Animals); acid jazzes vízparti house party (Miss Balaton House vibes mix); egy csodálatos örökzöld csodálatos, fülledt, örökzöld feldolgozása Kutzora Edina előadásában (Hol van az a nyár); egy jellemzően Žagaros megoldásokkal díszített, közel nyolcperces road trip (Getting into Trouble) és egy romantikus, jazzes, kamarazenekaros lezárás (Boat of Your Dream) – ez volt és van az Eastern Sugar, ami, kijelenthetjük: az elmúlt 15 évben egy percet sem öregedett, ami ahhoz képest, hogy nagyrészt elektronikus lemez, még inkább nagy szó. Ennek köszönhetően szeptember 28-án, amikor is a Žagar teljes egészében előadja az albumot, úgy tudjuk megnézni a Szezon című filmet az A38-on, hogy nem is látjuk, csak halljuk.

Žagar – Szezon. Eastern Sugar újrajátszó koncert
Vendégművészek: Kutzora Edina, Ligeti György, Bukky

Helyszín: A38
Időpont: 2019. 09. 28.
Facebook-esemény

Szezon / Eastern Sugar album

Drum and bass ünnep Goldie-val szombaton az A38 hajón
okt. 12., 15:01
Busta Rhymes megcsinálja a hétvégédet az Open Air Rádión
szept. 23., 16:27
Link interjú Balogh Attilával, a Lazarvs basszusgitárosával
szept. 13., 13:30