A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Zajlik a Quimby nyári turnéja – Link interjú Kiss Tibivel

2023. június 24., 16:30

Június 24-én, szombaton, vagyis ma, Veszprémben, a Gyárkertben folytatódik a Quimby nyári turnéja, aztán 29-én a Fishing on Orfűn játszik a zenekar, júli 30-án a Művészetek Völgye fesztiválon, Kapolcson, augusztus 23-án a Szegedi Ifjúsági Napokon, két napra rá, 25-én pedig a Budapest Parkban adja rendes évi nagy koncertjét. Ezek apropóján kérdeztük meg Kiss Tibit arról, hogy milyen zenéket hallgat most és mindörökké.

Ha van valami szép a rock and rollban, akkor az az, hogy hiú ábrándokkal és szép reményekkel fiatalok zenekart alapítanak tizenévesen, és ha elég komolyan gondolták a dolgot az elején, és ha elég jól csinálják – és útközben nem halnak bele –, akkor ugyanazzal a lelkülettel, elszántsággal, lelkesedéssel és megmagyarázhatatlan belső késztetéssel, húsz, harminc, negyven, ötven éven át zenélhetnek együtt. Vagyis, egy életen át.

Furcsa belegondolni, hisz amióta az eszünket tudjuk, a Quimby létezik, állandóan jelen van az életünkben, de ők is több mint harminc éve együtt vannak már, annak ellenére, hogy tudjuk: többször előfordult pályájuk során, hogy teljes tetszhalott állapotból álltak fel és épültek fel újra.

Most is egy ilyen felépülős, újrakezdős és újabb útkeresős időszakot él a zenekar, de hál Istennek – és a tagok barátságának, elkötelezettségének, megszállottságának – újra aktívak, úgy, hogy közben igyekeznek levonni a történésekből a tanulságokat, és az idén például már nem koncertezik halálra magukat, csak a számukra fontos, kiemelt eseményeken vesznek részt. (A jelenlegi korszakról készült korábbi interjút, aki még nem látta, itt nézheti meg, a Budapest Park Reality Check című videós interjúsorozatának Kiss Tibivel és Devával készített részét pedig itt.

A Quimby tehát 32 év után is él és virul, ma este Veszprémben lépnek fel, addig pedig megnézhetjük, miket hallgat Kiss Tibi ma és mindig.

Kedvenc zenészeink, művészeink, barátaink osztják meg velünk kedvenc zenéiket – Kiss Tibi, Quimby

Mit hallgatsz most?

Iggy Pop francia lemezét, az Aprést. Ezt dobta a gép. Nagyon bejön. Annak idején a gimnáziumban a Free Dance Party nevű bulikat mindig a Lust for Life-fal indítottuk 16-17 éves korunkban.

Mi a kedvenc dalod az idén?

Ha nem kell, hogy idei legyen, akkor mostanában nagyon bírom Michael Kiwanuka Cold Little Heart című számát, amit egy ismerősöm mutatott, és elég gyakran meghallgatom.

Életed első meghatározó albuma?

A Stones Baggers Banquet című lemeze, amit olyan 14 évesen hallhattam először. A bátyám kazettaállományából mazsoláztam ki egy haverommal.

Melyik számot szereted mostanában leginkább játszani élőben a Quimby dalai közül?

Magam adomat. Ezt a számot eredetileg Livius írta A Kutya Vacsorájának, majd egyharmóniás verzióban felkerült a Kilégzés című lemezre, aztán átalakítottuk, megpörgettem alatta az akkordokat, és a Lármagyűjtögetőn nyerte el végleges formáját.

Mi az, ami nélkül nem tudsz élni?

Víz. Amúgy pedig nagyon bírom Manu Chao Clandestino című lemezét, amihez mindig jó visszatérni. De sok ilyen van persze. Elvis Presley Suspicious Minds című száma is ilyen.

További infó

Kiss Tibi fotó: Erdélyi Gábor

Szerző:
Drum and bass ünnep Goldie-val szombaton az A38 hajón
okt. 12., 15:01
Busta Rhymes megcsinálja a hétvégédet az Open Air Rádión
szept. 23., 16:27
Link interjú Balogh Attilával, a Lazarvs basszusgitárosával
szept. 13., 13:30