A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Link interjú Bánvölgyi Tamással, Bukowski megformálójával

2020. október 25., 20:59

Október 26-án, hétfőn este fél 7-től a Szegedi Nemzeti Színház Bukowski-rajongó színészei, vagyis a BukowsKick újra bemutatják a kultikus amerikai író, Charles Bukowski első regénye, a Posta alapján készített Vissza a feladónak! című remekbe szabott, szórakoztató darabjukat, amire – értelemszerűen – mindenkit szeretettel várnak. Az előadás főszereplője, Bánvölgyi Tamás rövid ars poeticáját olvashatjátok Link interjú című rovatunkban, és persze azt is megtudjuk, mit hallgat most, melyik dalt köti leginkább Bukowskihoz, és mi az a zene, ami nélkül nem tudna élni.

„Totál hétköznapi ember vagyok – mondja Bánvölgyi Tamás. – Amit csinálok, az a nem hétköznapi. Mostanában három embert lövök le napjában kétszer… George Orwell 1984 című regénye alapján íródott színpadi adaptációjában játszom a Szegedi Nemzeti Színházban.

Több mint 14 éve vagyok a szegedi színház társulatának tagja. Stúdiósként kezdtem. Mindenféle műfajban játszottam már. Leginkább a kamarajellegű előadásokat szeretem. Sokkal intimebb és bensőségesebb. A színpadi munkáim mellett más művészeti irányokkal is „kísérletezem”.

Charles Bukowski nagyon jó alapanyag a tanuláshoz. Leginkább magunkat tanuljuk meg általa. Hollywood című regényében elég pontos leírást ad arról, hogy is érezheti magát egy ’ilyen’ ember.” Íme:

„Arra jutottam, hogy a színészek egész egyszerűen mások, mint mi. Ők máshonnan nézik a dolgokat. Ha az ember sok-sok órát, évet tölt el azzal, hogy valaki másnak adja ki magát, az lehet, hogy némileg összezavarja. Már pusztán az is elég nehéz, hogy az ember próbál önmaga lenni. Akkor milyen lehet keményen dolgozni azon, hogy valaki más legyen? Aztán egy következő valaki más. És egy következő. Először biztosan izgalmas. De azok után, hogy az ember tíz másik személyiséget vett magára, lehet, hogy már nehéz visszaemlékezni arra, hogy ki is ő valójában, és még saját szöveget is mondani hozzá.”

A Vissza a feladónak! című darabról bővebben itt olvashattok, most pedig lássuk, milyen zenéket hallgat Tamás, amikor épp ráér, nem lövöldöz, és túlélt egy újabb napot.

Kedvenc zenészeink, művészeink, barátaink osztják meg velünk kedvenc zenéiket – Bánvölgyi Tamás, színész

Mit hallgatsz most?

Húzós időszakom van! Hajtás van! Most jól jön egy klasszikus…

Mi a kedvenc dalod az idén?

Egy elég súlyos mélypontomon lettem végül túl, Coldplay-t hallgattam sokat, köztük ezt. A zene segített. És persze iszonyat jók a videóklipek.

Mi életed első meghatározó dala?

Gyerekkoromban, amikor takarítottunk otthon, mindig zenét hallgattunk. Videókazettán volt meg a Queen-emlékkoncert, és hát ennél a résznél porszívóztunk. Azóta is imádok… porszívózni.

Charles Bukowskihoz neked milyen zene/album/dal/zeneszerző kötődik leginkább?

Ez a zene Hank Chinaski. Ebből fogalmazom meg őt. Ez ő.

Mi az, ami nélkül nem tudsz élni?

Mondhatom, hogy a himnuszom. Minden élethelyzetben és minden nap aktuális. Számomra nagyon inspiratív. Ez a zene volt az, ami kinyitott elég fiatalon, és ennek hatására kezdtem el újra rajzolni, gitározni és komolyabban művészettel, színházzal foglalkozni. Mindenkorom zenéje.

Vissza a feladónak! Facebook-eseményoldal és jegyek

Charles Bukwoksi – az író Facebook-oldal  

BukowsKick Facebook-oldal

Drum and bass ünnep Goldie-val szombaton az A38 hajón
okt. 12., 15:01
Busta Rhymes megcsinálja a hétvégédet az Open Air Rádión
szept. 23., 16:27
Link interjú Balogh Attilával, a Lazarvs basszusgitárosával
szept. 13., 13:30