A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Link interjú Zságer Balázzsal évzáró koncertjük kapcsán

2021. december 26., 22:27

Mára nyugodtan hagyományosnak mondható év végi koncertjét adja a Žagar december 28-án kedden este az A38 Hajón. Aki látta őket az idén, vélhetőleg már meg is vette a jegyét a következő szeánszra, aki viszont még nem látta a zenekart 2021-ben, mindenképp nézze meg őket, mert remek formában vannak, magabiztosan szörföznek az időtlen zenéjük keltette hullámokon, meg amúgy is: minden egyes koncertjük élményszámba megy.

Hősies évet zárt az idén a Žagar: kollektív életünk második legszarabb évében megjelentettek egy pazar kiállítású és még annál is pazarabb összeállítású dupla best of CD-t 20. jubileumuk alkalmából, és ugyanebből az alkalomból adtak egy (tényleg) világszínvonalú koncertet szeptemberben a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon régi tagokkal és vendégművészekkel kiegészülve. (Erről bővebben itt írtunk, a 20 éves évfordulóra készített Žagar-összeállításunkat pedig itt hallgathatjátok meg, amivel akár lehet hangolódni már a koncertre is.)

A zenekar vezetője, Zságer Balázs emellett továbbra is live act-ezik önállóan, illetve igazgatja két kiadóját: a Move Gently Records első leszerződtetett művésze, Deva bő egy év alatt számottevő sikereket ért el itthon és külföldön, Free Sequence nevű, atmoszférikus electronicában utazó kiadójának első kiadványa, a Free Sequence Anthology pedig felkerült az Electronic Beats idei Top 20-as listájára.

A zenekar dobosa, Lázár Tibor saját Occam nevű szóló projektje mellett beszállt az ArcaDeNoé zenekarba, a Berlinben élő basszusgitáros, Zságer-Varga Ákos pedig színházi zenéken dolgozik a Žagar ügyei mellett.

Minden bizonnyal a tagok sokrétű zenei érdeklődésének és aktivitásának is köszönhető az, hogy az anyazenekar az elmúlt húsz évben állandóan változó és állandóan izgalmas zenékkel tudja közönsége pszichéjét ápolni és izgalmi állapotát fenntartani. Nem kis teljesítmény. Ezért is mindig érdekes belelátni, hogy Zságer Balázs miket hallgat otthon, szabadaidejében, illetve, miken dolgozik. Lássuk.

 

Kedvenc zenészeink, művészeink, barátaink osztják meg velünk kedvenc zenéiket – Zságer Balázs, Žagar

Mit hallgatsz most?

Alva Noto – Hybr:ID című albumát.

Mi volt a kedvenc dalod az idén?

Sok kedvenc volt, legyen a Free Sequence Anthology-ról a SiblicityEntropē című trekkje:

Karácsonykor mi szokott nálatok otthon szólni?

A cukormázzal leöntött karácsonyi dalok mint például:

Mi az, amit régóta halogattál, és most két bejglievés közben végre volt alkalmad meghallgatni?

A netfilixes Midnight Gospel-sorozat podcast kiadásait.

Midnight Gospel.

Nyilván az összeset szereted játszani, de melyik Žagar számot élvezed mostanában a leginkább élőben előadni?

Igazából a szóló live actek izgatnak most a legjobban, a Kolorádón rögzített Žagar Experience live actet például nagyon élveztem. Talán ez a set tükrözi legjobban a 2021-es évemet: a sötét éveleji kilátástalanságtól a különböző hullámvölgyeken át, egészen a zen tudatállapotokig.

Žagar évzáró koncert

A38, december 28, 19:30

Vendégek: Bukky (ének), Zahár Fanni (fuvola)

A koncert előtt és után Bodoo dj-zik

Facebook-esemény

Drum and bass ünnep Goldie-val szombaton az A38 hajón
okt. 12., 15:01
Busta Rhymes megcsinálja a hétvégédet az Open Air Rádión
szept. 23., 16:27
Link interjú Balogh Attilával, a Lazarvs basszusgitárosával
szept. 13., 13:30